A résztvevők: ki kicsoda az esküvőn? - 1. rész

Nem tudod pontosan kinek mi a feladata és a szerepe az esküvőn? Most itt az ideje, hogy megtudd, hogy ki kicsoda és mivel foglalkozik a nagy napon.
A résztvevők: ki kicsoda az esküvőn? - 1. rész

Ki tudta előre, hogy egy esküvő szervezése egy nagyobb Broadway előadáshoz fog hasonlítani? Azért, hogy segítségedre legyünk az igazgatási debütálásodnál, előkészítettünk számodra egy gyűjteményt az esküvő szereplőiről.

A vőlegény tanúja

A tanú a vőlegény titkára (személyi segédje és tanácsadója) az esküvőszervezés minden szakaszában. Ő a divattanácsadó, a legénybúcsú ceremónia mestere, valamint a vőlegény brigádjának főparancsnoka. Teendői a következők (de nincsenek erre korlátozva): időben odaér a vőlegénnyel az esküvőre, az ünnepség után odaadja a miséző papnak járó honoráriumot, aláírja a pár házassági anyakönyvi kivonatát, valamint tartja a menyasszony gyűrűjét a szertartás alatt. Szintén híres a köszöntőmondó tehetségéről és táncgyakorlatáról.

Koszorúslányok

Bizalmas lánybarátok, vagy női családtagok, akik a menyasszony kíséretét alkotják (és látszólag jól együttműködnek). Ők képezik a menyasszonyt támogató "csapatot", segítenek az esküvő előkészületeiben, ha megkérik őket (esküvői meghívókat címeznek meg, megszervezik a lánybúcsút, stb.) A koszorúslányoktól gyakran várják el azt, hogy táncoljanak és helyettesítsék a szervezőket a vendégek fogadásánál.

A gyertyagyújtó

Néhány keresztény esküvőn, 9-12 éves gyermekek gyertyát gyújtanak az oltár előtt, mielőtt a menyasszony édesanyja megérkezne. A gyertyagyújtók öltözhetnek úgy, mint a többi vendég, vagy nem. Ez a te döntésed.

 

Gyertyafényben úszó oltár
Gyertyafényben úszó oltár

 

A menyasszony édesapja

Hagyományos esküvői körökben, ő az aki a legtöbb pénzt adja – és az nem kevés. Emellett, a menyasszony apukája több plusz teendőt vett magára az idők során. Az apa mindennapi munkája magába foglalja a reptéri teendőket, felkutatja az esküvői fogadás lehetséges helyszínét, kiosztja a borravalókat az esküvői személyzetnek és különböző köszöntői és háziúri feladatokat végez el.

A vőlegény édesapja

Ami a költségeket illeti, a vőlegény édesapja fizet pár nagyobb dolgot, köztük a próbavacsorát. Emelett, eleget tesz számos táncos, köszöntős, valamint "férfias" kötelességeknek is (pl. idősebb hölgyeket kísér el, asztalokat szed össze, elintézi a problémás kiszolgálást). Az is jó dolog, ha alkalmanként elbeszélget a menyasszony édesapjával, hogy morális támogatást nyújtson neki.

A virágos gyerekek
Virágos kislány
Virágos kislány

3-8 év körüli apróságok, akik a menyasszony előtt vonulnak végig a padsorok között az oltárig, virágszirmokat szórva egy kosárkából (vagy virággömböt visznek). Általában ők kis hölgyek, de aranyos kisfiúk is betölthetik ezt a szerepet. A legtöbb virágos gyerek miután befejezte sétáját, a szüleivel ül egy asztalnál.

A vőfélyek

A férfi családtagok és barátok egy csoportja, akik segítik a vőlegényt a nagy nap előtti tervezésben. Mi a fő felelősségük? Segítenek a tanúnak megszervezni és kifizetni a legénybúcsút, valamint támogatni a vőlegényt. Gyakran bízzák meg a vőfélyeket azzal a feladattal is, hogy segédkezzenek, így elhagyva helyeiket, hogy tovább dolgozzanak az esküvő más részein. Ők díszítik fel a fiatal pár autóját is, táncolnak a kísérő nélküli hölgyekkel és segítenek a vendégeknek.

Hattabin

Ez egy muszlim kifejezés a férfi családtagokra és barátokra, akik segítenek a vőlegénynek elkészülni és részt venni az esküvőn. A marokkói muszlimok között gyakori az, hogy a hattabin kéri meg a menyasszonyt a vőlegény részére.

A tiszteletbeli résztvevők

A vőlegény tanúját (lásd fent) és a menyasszony tanúját (lásd lent) tiszteletbeli résztvevőknek tekintik. Szívesebben élnek ezzel a címmel és lemondanak a nemek konkrét utalásairól.

A díszes mennyezet hordozói

Zsidó esküvőkön, a menyasszonyhoz és vőlegényhez közel álló személyek (általában a családtagok, vagy közeli barátok) tarthatják a díszes mennyezet oszlopait a szertartás alatt. Ők gyakran részei a shushavimnak (lásd alább).

A fiatal koszorúslányok /vőfélyek /kisegítők

Ők az esküvő fiatal résztvevői (9-16 év). Több nagyobb feladatban is részt vesznek (kivéve a lánybúcsút és a legénybúcsút) és ugyanazokat a felelősségeket teljesítik, mint a felnőttek. A kis koszorúslányok viselhetik a felnőttek ruháinak kevésbé szexy változatát (ha a ruhák kissé merészek), a kis vőfélyek viselhetnek a nagyokéhoz hasonló szmokingot.

 

Elegáns koszorúslány ruhák
Elegáns koszorúslány ruhák
További ajánlataink
Legújabbak
Néhány esküvői virággal kapcsolatos tanácsot szeretnél, mielőtt még belefulladnál a tengernyi ötletbe? Íme néhány ötlet arról, hogy hogyan kell kivála...
Tovább »
Mielőtt elindulnál kiválasztani a menyasszonyi ruhádat, előbb a stílusáról kell döntened. Amikor kiválasztottad a stílust, figyelembe kell venned a fo...
Tovább »
Amikor szolgáltatókat választunk, nagyon körültekintőnek kell lennünk. Viszont az idő rövidsége, az átgondolatlanság vagy a félénkség miatt bizony bel...
Tovább »
Ha szeretnéd meglepni vendégeidet, de nem tudod, milyen köszönetajándéknak örülnének, akkor mutatunk néhány felejthetetlen apróságot!
Tovább »
Ha fehér esküvőt tervezel, nyugodtan gyönyörködj a következő menyasszonyi csokor képekben és inspirálódj az alábbi meseszép tippekből.
Tovább »
A 10 legegyedibb Valentin-napi ajándék férfiaknak
Valentin-nap van, ha nem készültünk fel rá időben, akkor íme néhány Valentin-napi ajándékötlet, amelyet Ő is, valamint a pénztárcánk is szeretni fog....
Tovább » Az esküvői álmok jelentése
Az álmok általában azokra a boldog percekre vonatkoznak, amikor találsz egy számodra fontos embert, tárgyat vagy bármi mást: például egy munkahelyet,...
Tovább » 5 tipp: Hogyan hódíts meg egy férfit?
Megírom ezt a cikket annak ellenére, hogy ezáltal veszélyeztetem azt, hogy a többi férfi megorrol majd rám amiatt, hogy nyilvánosságra hozom a gyenges...
Tovább »
Álomszép menyasszonyi csokrok
Tovább » 20 romantikus ötlet a lánykéréshez
Ha a gyűrűre egy kisebb vagyont költöttél, elvileg illendő lenne kicsit többet költeni az eljegyzési ceremóniára. Bemutatunk 20 frappáns ötletet, amit...
Tovább »
Uszály - az alapok
Az esküvői ruhákkal kapcsolatban felmerülő kérdések közül az egyik legérdekesebb az uszály hosszának kérdése. A médiában legtöbbször hatalmas, elképes...
Tovább »