Ti megtaláltátok egymást,
mi segítünk megtalálni minden mást!

A virágok jelentése

„A szép kies virágokatKösd választott bokrokba:Jeles füveket, ágokatTűzögessél sorukba.Hagyd, beszéljék szerelmedet,Váltsák titkon fel nyelvedet.Kedveseddel így beszélj:Nem fenyeget így veszély!"(Pajor István: Titkos szerelem, vagyis Napkeleti virágnyelv Budapest 1833).
A virágok jelentése

Egy szál virág szebben beszél, hangoztatják sokan - és ez nemcsak közhely. A virágnyelv használatára már a Bibliában találunk utalásokat, sőt a görög és római mitológiában is. A növények mintegy kódként szerepeltek annak kifejezésre, amit a szerelmes férfi vagy nő közölni akart, de kimondani nem mert. Már az ókortól pontosan tudjuk, melyik virággal mit üzenünk, vagy mit üzennek nekünk. Európában ugyan már régi időktől fogva szokás volt növényeket ajándékozni a szerelem és a kedveskedés jeleként, de a XIX. század közepéig még nem igazán jöttek divatba a virágcsokrok. 1818-ban látott napvilágot az első virágnyelv szótár, a Le Languages des Fleurs, amely több mint nyolcszáz növény jelentését írta le.

Virágillemtan:
- Ha egy szál rózsát adunk, ügyeljünk rá, hogy az hosszú szárú legyen.
- Ha a virágot selyempapírba csomagoltattuk, ezt illik levenni, mielőtt átadnánk a virágot.
- 10 szál alatt páratlan számú szálból köttessünk csokrot, 10 szál felett ez már mindegy.
- Ha férfinak köttetünk csokrot, sötétebb színekből kérjük azt, vagy kérjünk különleges bonbon vagy zöldségcsokrot.
- A babona szerint ne ajándékozzunk kaktuszt a barátainknak, mert az elvágja a barátságot.

Virágok jelentése:
Ambrózia: a viszonzott szerelem jelképe.
Amarillisz: ezt adni egy nőnek, azt jelenti, büszkék vagyunk rá, a vele való ismeretség érték a számunkra.
Amarilliszt tenni a menyasszonyi csokorba pedig azt mutatja, hogy a menyasszony büszke természetű, persze a legjobb értelemben.
Borostyán: a házastársi szerelem, a hűség, a barátság jelképe.
Búzavirág: remény. Igazi „magyar virág" a mezei csokrok tipikus növénye a pipaccsal egyetemben. Magyaros jellegű esküvői ruhához pedig kifejezetten illendő egy búzavirág csokor. Üzenete: A menyasszony gondolatai tiszták, szándéka nyílt és őszinte, nem függ és nem hoz létre függést, „küldetésében van".
Dália: elegancia; magasztosság. Csokorban dáliát kapni a változékony érzelmeket jelöli.
Esküvői csokorba nem szerencsés választás, mert azt mutatja, hogy a csokrot hordó menyasszony vélekedése megváltozhat.
Frézia: mindig megbízhatsz bennem.
Gyöngyvirág: gyöngyvirág csokrot nőnek ajándékozni megbecsülés, tisztességes szűzi szándékot jelent.
Kifejezetten ajánlott menyasszonyi hajdísznek, menyasszonyi csokorba kötve, vagy virágdísznek a tanuk ruhájára. Utal a menyasszony tiszta szépségére. Gyöngyvirág csokrot nőnek ajándékozni megbecsülés, tisztességes szűzi szándékot jelent.
Hóvirág: jelképezi a reményt, és a tisztaságot. Az ifjú szerelmes tiszta kedvesének választhatja ajándékba.
Ibolya: szerénység. A hűség mintaképe a párom.
A fehér ibolya a boldogságot és a megújulást jelenti. A kék ibolya pedig a hála virága. Mindezek mellet még a kék ibolya jelentései között szerepel az óvatosság és a hűség is.
Írisz: a remény virága.
Menyasszonyi csokorba kötve a menyasszony reményeit jelenti jövendőbeli választottjával szemben, hiszen arra vágyakozik, hogy majd benne valódi férfiúi párját találja meg.
Jázmin: a kedvesség virága.
A jázmin virágát nőnek ajándékozni egyértelmű elismerés.
Kála: a szépség virága.
Akár ajándékba, akár menyasszonyi csokorba kötve ajándékozzuk, jelentése minden esetben az, hogy a csokor gazdájának szépségéhez kétség nem fér.
Kardvirág: az erő, a gyönyörűség virága.
Esküvői csokorban fiú születését segíti a házasságban, és a férfi teljesítményét javítja majd az ágyban. Semmiképpen ne feledjük ki tehát ezeket a virágokat az esküvői csokorból, vagy a gyermekáldásra váró asszonynak vitt csokorból.
Liliom: a tisztaság és az ártatlanság szimbóluma, de a termékenységé, a mulandóságé, a lelki szereteté, az egységé és a reményé is.
A fehér liliom: szüzesség, tisztaság, méltóság.
Margaréta: az ártatlanság, finomság, tisztaság, őszinteség virága.
Nefelejcs: az igaz szerelem virága. Figyelmeztet arra, hogy ne felejts!
Orchidea: Orchideát ajándékozzunk annak a nőnek, vagy férfinak, akinek műveltségét és tudását nagyra becsüljük, akinek kifinomult ízléséről már meggyőződtünk.
Orgona: Ha valaki fehér orgonát ajándékoz, mintha csak azt mondaná: szeressük egymást!
A lila változathoz pedig a következő üzenet köthető: a szívem immár a tiéd.
Pipacs: Nem feltétlen a szerelem jele, de szerelmünknek is adhatjuk, ha boldogságunkat, felszabadultságunkat akarjuk kifejezésre juttatni.
Rózsa: a szerelem virága.
Egy szál rózsát ajándékozni az egyértelmű szerelem jelképe, míg rózsát csokorban adni az áhított szerelemé, száz szál rózsát ajándékozni pedig a mindent felperzselő, olthatatlan vágyódás jelkép.
Rózsa (fehér) - jelképezi a szerelmet, a megbecsülést, és a tisztaságot.
A megszokott, vagy kiérdemelt szerelem, de a szülői szeretet virága is lehet. Most szült édesanyának általában fehér rózsából kötött csokrot készítenek.
Rózsa (rózsaszín) - tökéletes boldogság.
Rózsa (sárga) - a sárga rózsa a lanyha érzelmeket is jelentheti egy szerelem estén, de barátoknak bátran ajándékozhatjuk.
Rózsa (vörös) - a birtokló szerelem, a szenvedély virága.
Rózsa tövis nélkül - szerelem első látásra.
Szegfű: a szeszélyesség és a komoly szerelem virága.
Tulipán (általában) - a lángoló érzelmek és a nőiesség jelképének virága. Szív formája miatt a lángoló érzelmeket, a szerelmet mutatja.


Molnár Andrea

 

 

 

 

 

 

Válassz, mivel kezdjük esküvőtök megtervezését?
Ötletalbum
Mentsd el kedvenc képeidet és rendezd őket ízlésednek megfelelően az Ötletalbumodba, többet is létrehozhatsz!
Weboldalam
Készítsd el saját esküvői weboldalad.
Teendők
A Nagy Nap sok tervezést és szervezést igényel. Ebben segítünk neked összeszedni és kezelni a legfontosabbakat!
Költség kalkulátor
Tervezd meg költségeidet kalkulátorunk segítségével!
Székszoknya ötletek házilag
A legegyszerűbb bérelni a székszoknyát az esküvőre, vagy ha nagyon egyedit szeretnénk, akkor varratni, de lássuk be, hogy egyik sem olcsó mulatság. Vi...
Esküvőszervező tanfolyamok Budapesten
Vannak lányok, akiket egyszerűen foglalkoztatnak az esküvők. Nem feltétlenül azért, mert például a saját álmaikat szeretnék másokon megvalósítani, mer...
Tippek téli nászutakhoz
Az emlékezetes nászutak nem minden esetben kell, hogy fehér homokos partokat és egzotikus utazásokat jelentsenek. Ha megfelelő helyen keresgélsz, a té...
Az esküvői álmok jelentése
Az álmok általában azokra a boldog percekre vonatkoznak, amikor találsz egy számodra fontos embert, tárgyat vagy bármi mást: például egy munkahelyet,...
Esküvői köszöntők és beszédek
Két ember egybekelése nagyon különleges alkalom, ezért amikor részt veszel egy esküvőn, biztosan olyan beszédet szeretnél mondani, amely mély benyomás...
20 romantikus ötlet a lánykéréshez
Ha a gyűrűre egy kisebb vagyont költöttél, elvileg illendő lenne kicsit többet költeni az eljegyzési ceremóniára. Bemutatunk 20 frappáns ötletet, amit...
A járványhelyzetben megtartott esküvőkről
Júniustól újra lehetőségünk van az esküvők megtartására, mégsem olyan egyszerű a jegyespárok helyzete mint elsőre gondolnánk. Először is a legfonto...