Ti megtaláltátok egymást,
mi segítünk megtalálni minden mást!

Az esküvői torta felvágása

Az esküvői torta felvágása egy régi szokás mely a vőlegény és a menyasszony közös feladata, bizonyítva ezzel azon fogadalmukat, hogy támogatják és segítik egymást.
Az esküvői torta felvágása

 

A felvágási ceremónia

A torta felvágása az esküvői fogadás egyik várvavárt pillanata. Ez az ifjú pár első kenyértörését szimbolizálja, és ugyanakkor bizonyítja, hogy támogatni és táplálni fogják egymást.

A fogadás stílusától függően az esküvői torta felvágása történhet korábban vagy az est végén. Ha a fogadás egyszerű, svédasztal típusú, akkor a pár felvághatja a tortát korán, a vendégek fogadása után, így az esküvői torta a menü része lesz és lehet fogyasztani a többi ennivalóval egyidőben. Amennyiben a fogadás egy többfogásos vacsora, a torta nem lesz felvágva egészen addig, amíg minden fogást fel nem tálaltak és az ifjú pár el nem táncolta első táncát. Ezt a pillanatot jelezheti a DJ egy bejelentéssel vagy újra berakhatja az első tánc zenéjét bátorítva a vendégeket, hogy gyűljenek a torta köré képeket készíteni.

A torta felvágása egy trükkös dolog. Mint ahogy minden esküvői torta egyedi, ugyanúgy az első szelet felvágása is mindig különbözik. A következőkben fel fogunk sorolni néhány tanácsot arra vonatkozólag, hogy mit tegyél és mit ne a házaséleted első tortavágásakor.

 

Ajánlott, hogy:

● Hallgass a fotósra: A menyasszonyi torta felvágása egy fotogén pillanat és a fényképészed meg fogja mondani melyik emeletet vágjátok fel, hogy a képen a lehető legjobban nézzetek ki. A komplex díszítés miatt az alsó emlet lehet nem a legpraktikusabb választás, a felső pedig lehet túl magasan van a szeleteléshez.

● Állj meg: A meghívottak biztosan szeretnének képeket készíteni az első szeletről és a körültekintő párok ezt figyelembe veszik és hagynak nekik időt erre.

● Dolgozzatok össze: A menyasszony fogja a kést, a vőlegény pedig az ő kezét miközben az első szelet tortát vágják. Ez a házasáletben való együttműködést jelképezi. Megesik, hogy a menyasszonyi torta díszítése miatt a pár mindkét kezét kell használja a felvágásban.

Menyasszonyi torta felvágása
Menyasszonyi torta felvágása

Használj felszolgáló szettet: A dekoratív felszolgáló szett késből és kiszedő kanálból áll. Ha a párnak nincs ilyen, kölcsön kérhet egyet a cukrásztól vagy az ételkihordó cégtől. Egy katonai vagy reneszánsz esküvőn lehet használni kardot kés helyett.

Adjatok egymásnak enni: az hogy egymásnak adtok enni az első szelet tortából  jelképezi azt, hogy egymást táplálni fogjátok házasságotok alatt.

Vágjatok szeleteket a családtagoknak: egy hivatalosabb esküvőn a hosszabb tortavágás érdekében a fiatal pár szeletelhet a tortából a tisztelt családtagoknak. Ez jelképezi a két család kapcsolódását és egy édes módja annak, hogy a két család iránti tiszteletet megmutassátok.

 

Nem ajánlott, hogy:

Szétkend a tortát: Állj ellene a kísértésnek, hogy szétkend a tortát a másik arcán ezzel csúfot űzve a szertartásból. Ez elronthatja a gondosan elkészített esküvői sminket, a kölcsönzött szmokingot, és a drága menyasszonyi ruhát, arról nem is beszélve, hogy összerombolja a tiszteletet, melyet a torta felvágásának jelképeznie kellene.

● Használd az ujjad: Egy szép desszertvilla a megfelelő eszköz egymás etetésére és ez megelőzi a kísértést, hogy szétkend a tortát.

● A felső emeletet vágd meg: Nem csak hogy a felső emelet lehet túl instabil, de sok pár úgy dönt, hogy a tortájuk felső emeletét megtartják az első évfordulóig. Néhány tortánál viszont a felső emelet megvágása nem jelent problémát, kérd ki a cukrász és a fotósod véleményét erről.

 

Elegáns esküvői torták
Elegáns esküvői torták

 

Hogyan vágd fel az esküvői tortát a felszolgáláshoz

Mint ahogyan a fiatal pár jó ha tudja hogyan kell az első szeletet vágni a tortából, az is hasznos lehet  ha tudják hogyan vágjanak fel egy nagy tortát a felszolgáláshoz. Sok cég plusz pénzt kér a torta felvágásáért és kiosztásáért és egy 300 vendégből álló esküvőn ez érezhetően növeli a költségeket.

Általában egy esküvői torta szelet korülbelul 2,5 cm széles és 5 cm hosszú, ez az a mérték, amit ilyen alkalmakra a cukrász az elkészítésnél figyelembe vesz. A pár dönthet nagyobb szeleteknél, de figyelembe kell venniük a pluszköltségeket, amivel egy óriási torta járhat.

Mielőtt a tortát felvágod először is fel kell osztani körülbelül megfelelő méretű részekre. Általában a legnagyobb emelet van először felvágva. A kerek torták 5 cm-es koncentrikus körökre vannak vágva, azután szeletelve. A szögletes vagy egyébb szokatlanabb formájú esküvői torták szeletelés előtt hozzávetőlegesen 5 cm széles sávokra vannak vágva.

Mivel egy ilyen gyönyörű torta szeletelés közben szétmorzsolódhat, a szeletelés általában nem a vendégek szeme láttára törtánik. A szép szeletek elérése érdekében a kést minden szelet előtt le kell tisztítani, a felszolgáláshoz pedig desszert tányérokat használnak.

Az esküvői torta felvágása egy közismert esküvői szokás. Ha tudod, hogy kell helyesen felvágni, ezen pillanatokról szép fotók és emlékek maradnak.

 

Válassz, mivel kezdjük esküvőtök megtervezését?
Ötletalbum
Mentsd el kedvenc képeidet és rendezd őket ízlésednek megfelelően az Ötletalbumodba, többet is létrehozhatsz!
Weboldalam
Készítsd el saját esküvői weboldalad.
Teendők
A Nagy Nap sok tervezést és szervezést igényel. Ebben segítünk neked összeszedni és kezelni a legfontosabbakat!
Költség kalkulátor
Tervezd meg költségeidet kalkulátorunk segítségével!
Székszoknya ötletek házilag
A legegyszerűbb bérelni a székszoknyát az esküvőre, vagy ha nagyon egyedit szeretnénk, akkor varratni, de lássuk be, hogy egyik sem olcsó mulatság. Vi...
Esküvőszervező tanfolyamok Budapesten
Vannak lányok, akiket egyszerűen foglalkoztatnak az esküvők. Nem feltétlenül azért, mert például a saját álmaikat szeretnék másokon megvalósítani, mer...
Tippek téli nászutakhoz
Az emlékezetes nászutak nem minden esetben kell, hogy fehér homokos partokat és egzotikus utazásokat jelentsenek. Ha megfelelő helyen keresgélsz, a té...
Az esküvői álmok jelentése
Az álmok általában azokra a boldog percekre vonatkoznak, amikor találsz egy számodra fontos embert, tárgyat vagy bármi mást: például egy munkahelyet,...
Esküvői köszöntők és beszédek
Két ember egybekelése nagyon különleges alkalom, ezért amikor részt veszel egy esküvőn, biztosan olyan beszédet szeretnél mondani, amely mély benyomás...
20 romantikus ötlet a lánykéréshez
Ha a gyűrűre egy kisebb vagyont költöttél, elvileg illendő lenne kicsit többet költeni az eljegyzési ceremóniára. Bemutatunk 20 frappáns ötletet, amit...
Miért Női Ceremóniamester?
0 – 15 éve még csak vőfélyek voltak. A kicsit modernebb esküvőkön, meg maximum senki nem irányított… lezajlott a nagy nap így is – úgy is. A ceremónia...