Ti megtaláltátok egymást,
mi segítünk megtalálni minden mást!

Édes élvezet: Az esküvői torta

Régen az esküvői torta inkább jelképes volt, mintsem desszert. Szerencsére már kiment divatból a fehér, ízetlen, kemény mázú torta, ami látványban pompás volt ugyan, de ehetetlennek minősült. Ehelyett napjainkban már egyre különlegesebb torták közül válogathatsz.
Édes élvezet: Az esküvői torta

Manapság a esküvői torták a kinézettől elkezdve egészen az ízekig, a hagyományos változattól egészen a humorosig egyre különösebb formákat öltenek.

A menyasszonyi torta igazi műalkotásnak számít. Egészen különleges lehet a kerek forma és a több emelet nélkül is.   A modern torták akár virágoskosár, vitorla, hangszer, helyi jellegzetesség, téglalap, szív és még számtalan más alakban is elkészíthetőek.

Íme néhány tanács a profiktól, akik könnyedén valósággá változtatják legmerészebb kívánságaid is a menyasszonyi tortádra vonatkozóan:

Válassz olyan tortát, amely kapcsolatban áll az esemény egyéb elemeivel

Miután megvásároltad a ruhát és eldöntötted, hogy milyen díszítést szeretnél, csak azután válassz tortát. Ezek mind fontos szerepet játszanak az esküvői torta kiválasztásakor.

Válassz olyan tortát, ami illik a az esküvő helyszínéhez, a menyasszonyi ruhához, az esküvői díszítéshez, a virágokhoz, a menühöz. Játssz bátran a színekkel (színes cukorvirágok vagy fagyi gombócok). Mutasd meg a cukrásznak mit szeretnél. A torta az esküvő része, ne válassz találomra. Rendeld meg legalább 2-4 hónappal az esküvő előtt.

Az íz kiválasztása sem egyszerű döntés

Mit szólsz egy több ízű tortához?  Ez tökéletes választás, ha valami különlegességgel szeretnéd meglepni vendégeidet. Ha háromemeletes esküvői tortát rendelsz, minden emelet más-más ízű lehet, például  csokoládé, vanília és répatorta. Mindenki maga választhatja ki melyiket szeretné megkóstolni. Válassz töltött tortát! Kérj tanácsot a cukrásztól, hogy milyen tölteléket választhatsz? (például fehér vagy fekete csokoládé, földieper, kávé, gyümölcs stb.)

Szeretnél külön desszertet felszolgálni a tortán kívül?

A szakértők szerint erre nincs szabály, magad döntöd el, mit szeretnél. Sokan készítenek külön desszertet a menyasszonyi torta mellé, főleg ha a költségkeret nincs szűken mérve, de természetesen ez nem kötelező.

Manapság a torta azért készül, hogy azt megegyék és nem pedig azért, hogy az esküvő díszét szolgálja. Általában a cukrász úgy készíti el a tortát , hogy az legyen a fő desszert, és a legtöbb párnak is hasonlóak az elvárásai.

Az esküvői torta mérete

Vannak párok, akik kisebb menyasszonyi tortát választanak, amelyet képekkel díszítenek, a vendégeknek pedig ugyanolyan ízű egyszerűbb változatot szolgálnak fel. A vendégeknek nem kell feltétlenül látniuk, hogyan néz ki az a torta, amelyből ők kaptak. Egy tálcára általában 40 adag torta fér.

 

Különleges esküvői torták
Esküvői torta képek

 

Mire figyelj oda?

1. Tudd meg, hogy a cukrász frissen készíti-e a tortát vagy fagyasztott tortákkal dolgozik. Van olyan cukrász, aki az esemény előtt egy héttel elkészíti a tortát, majd lefagyasztja. Pénteken kidíszíti, az esküvő napján pedig csak az apróbb korrigálásokat végzi el rajta.  Ne feledd, a frissen készített tortának valószínüleg jobb az íze.

2. A torta árát általában a darabszámok alapján számolják ki. Minden cukrász más árakkal dolgozik. A különlegesebb torták természetesen drágábbak. Mielőtt bármelyiket is megvásárolnád, mindig kóstold meg!

3. Ne hidd, hogy a legközelebbi cukrászdából vagy közvetlenül az étteremből kell megvásárold a tortát. Általában a legtöbb cég engedélyezi, hogy onnan vásárolj tortát, ahonnan szeretnél. De hogy biztosra menj, olvasd el kétszer is a szabályzatot és a szerződés kikötéseit erre vonatkozóan.

4. Figyel az időjárásra is. Ha szabadtéri esküvői fogadást rendezel. A napsugarak megolvaszthatják a tortát.

5. Ha élő virágokkal szeretnéd díszíteni a tortát vagy annak tálcáját, győződj meg róla, hogy azok nincsenek vegyszerezve. Szervezz találkozót az esküvői virágkötész és a cukrász között, hogy meg tudják beszélni, melyikük készít díszítést a tortára.

Számtalan lehetőség áll rendelkezésedre

Általában a torták gyümölcs, konyak, csokoládé ízűek, amelyet az ifjú pár saját ízlése szerint választ ki. Választhatsz érdekes formájú tortát, mondjuk kalap alakút vagy bármilyen más formát, ami kedvenc sportodhoz, hobbydhoz kapcsolódik.

Az esküvői torta elfogyasztására vonatkozó szokások a szezontól is függnek. Bizonyos vidékeken, a tortát vacsora után szolgálják fel ráadásként. A torta képezheti a desszertet vagy lehet a második desszert is. Egyes helyeken a meghívottaknak csomagolnak egy-egy szelet tortát, amit hazavihetnek.

A legtöbb esküvőszervező szerint a menyasszonyi torta már nem olyan elterjedt, mint az régen volt. Mint minden más, az erre vonatkozó hagyományok is sokat változtak az idők során.

Válassz, mivel kezdjük esküvőtök megtervezését?
Ötletalbum
Mentsd el kedvenc képeidet és rendezd őket ízlésednek megfelelően az Ötletalbumodba, többet is létrehozhatsz!
Weboldalam
Készítsd el saját esküvői weboldalad.
Teendők
A Nagy Nap sok tervezést és szervezést igényel. Ebben segítünk neked összeszedni és kezelni a legfontosabbakat!
Költség kalkulátor
Tervezd meg költségeidet kalkulátorunk segítségével!
Székszoknya ötletek házilag
A legegyszerűbb bérelni a székszoknyát az esküvőre, vagy ha nagyon egyedit szeretnénk, akkor varratni, de lássuk be, hogy egyik sem olcsó mulatság. Vi...
Esküvőszervező tanfolyamok Budapesten
Vannak lányok, akiket egyszerűen foglalkoztatnak az esküvők. Nem feltétlenül azért, mert például a saját álmaikat szeretnék másokon megvalósítani, mer...
Tippek téli nászutakhoz
Az emlékezetes nászutak nem minden esetben kell, hogy fehér homokos partokat és egzotikus utazásokat jelentsenek. Ha megfelelő helyen keresgélsz, a té...
Esküvői köszöntők és beszédek
Két ember egybekelése nagyon különleges alkalom, ezért amikor részt veszel egy esküvőn, biztosan olyan beszédet szeretnél mondani, amely mély benyomás...
Az esküvői álmok jelentése
Az álmok általában azokra a boldog percekre vonatkoznak, amikor találsz egy számodra fontos embert, tárgyat vagy bármi mást: például egy munkahelyet,...
Álomszép menyasszonyi csokrok
Út a Szász tanyára
A Jurta Üdülőházaktól a Szász Tanyáig: https://goo.gl/maps/9jjKAmLYh9N2 A Móló Panziótól a Szász Tanyáig: https://goo.gl/maps/uDF1Wi4hUZA2...