Ti megtaláltátok egymást,
mi segítünk megtalálni minden mást!

Esküvői levelezési és etikett javaslatok

Amikor az írást használod egy különleges eseményt, például esküvőt követően, hogy köszönetedet fejezd ki, vagy csak tartsd a kapcsolatot a szeretett személyekkel, nagyon fontos odafigyelned a részletekre ahhoz, hogy az mondanivalódat úgy értelmezzék, ahogyan azt te továbbítani szeretted volna. Íme néhány tanács az esküvői etikettel és levelezéssel kapcsolatban ...
Esküvői levelezési és etikett javaslatok

Bizonyos cédulák, vagy személyes levelek (akár e-mailek) megírásánál, vedd figyelembe a következő javaslatokat.

Amikor a leveledet kibontják, nem az írás az első dolog, amire a címzett elsőre felfigyel, hanem a papír amire írtál. Használj személyreszabott lapokat, amelyben van valami egyediség, ami téged jelképez és amely a személyiségedet tükrözi. Ez lehet akár egy érdekes anyagból készült finom színű papír, egy szép szegély, de amennyiben lehetséges kerüld el az unalmas, egyszerű fehér papírt.

Néhány hasznos tipp

● A természetes nyelvezetet sokkal könnyebb elolvasni és barátságosabban is hangzik. Például, használd a “ nem tudom” kifejezést a “ fogalmam sincs” helyett.

● Ha beszúrod a címzett nevét is, a levél családiasabb hangulatot kap. “ És Mária, ezek a dolgok nagyon érdekesek”, ez megfogja győzni Máriát, hogy valóban gondoltál rá, amikor ezeket leírtad neki. Az emberek szeretik azt, ha a nevükön szólítják őket.

● Döntsd el, mit is szeretnél megírni a levélben, aztán fogj hozzá rögtön az írásnak. Íly módon, természetesnek, őszintének és spontánnak fog hangzani – mintha igazából egy baráttal beszélgetnél.

● Egy lakonikus mesélés sokkal érdekesebb, mint egy hosszú üres beszéd. És azt is szeretnéd, ha érdekes lenne, nemigaz?

● Ahhoz, hogy a személyes leveled még intimebb és személyesebb legyen, állj ellen a számítógép használatának, és írj kézzel levelet.

A levél legyen barátságos hangvitelű
A levél legyen barátságos hangvitelű

● Oszd meg azokat az újdonságokat és információkat az olvasóval, amelyek érdekesek lehetnek számára. Nagyon fogja érdekelni a barátnődet az, hogy mennyire jól illenek a csodás esküvői cipők a menyasszonyi fátyolhoz, de a munkatársadat már kevésbé fogja ez a téma lázba hozni.

● Keverd össze a jó híreket a rosszakkal. Nagyon lehangoló a barátnőd számára, ha csak rossz híreket olvas, és zavarban lesz, amikor válaszolnia kell.  Gyakran az ember azt se tudja, hogy mit is lehet válaszolni egy rossz hír hallatán. Ha pedig nem fontos az a hír, inkább meg se írd.

● Válaszolj az előző levelében feltett kérdéseire és mutass érdeklődést a bartánőd tevékenységeire és érdeklődéseire.

● Soha ne írj dühös levelet. Ha meg kell írnod, várj vele egy-két napot és olvasd át újra, aztán tépd szét darabokra, vagy pedig írd újra. A kritikus szavak elvesznek az éterben, de amikor leírják őket, örökre megmaradnak a papíron.

● Foglalj bele olyan információkat is, amelyeket szeretnél ha más is tudna, még akkor is, ha a levél nem nekik szól. A leírt szavak, legyenek azok egy rövid e-mailben, vagy egy hosszú levélben, módot találnak arra, hogy kezet nyújtsanak mások felé. Ez azt jelenti, hogy ne illess másokat vagy magadat helytelen megjegyzésekkel.

● Ha azt írod meg Kovács Máriáról (egy olyan személy, akit a levél címzettje nem ismer), hogy vett magának egy alkalmi kosztümöt a sarki boltban, ami jól áll rajta, annak semmi értelme. Viszont van értelme Kovács Máriáról írni, ha ő egy fontos személy az életedben. Nem megengedett az üres beszéd.

A levél befejezése

A levél megfogalmazása
A levél megfogalmazása

● Ne fejezd be úgy a levelet, hogy “ Hát, úgy gondolom ezúttal eleget olvastál már ”, vagy “ Biztos nagyon unod már”. Ha úgy gondolod, hogy unalmas a leveled, tépd szét és kezdd előlről.

● Használhatsz olyan befejezéseket, mint pl.: Őszinteséggel, szeretettel, baráti öleléssel, üdvözlettel, tisztelettel, szívélyes üdvözlettel.

● Ha mégsem tudtál ellenáálni a számítógépen írt levelnek, legalább írd alá kézzel. Használj egy kék, vagy más színű tintával író tollat, hogy egy kellemes küllemet kölcsönözz a levelednek.

A köszönő cédulák

Egy köszönőlevél két legfontosabb jellemvonása az, hogy őszinte legyen és azonnal meg legyen írva. Írd meg rögtön azután, hogy megkaptad az ajándékot. Ne halogasd a dolgot, mert megtörténhet, hogy elfelejted hivatalosan megköszönni, emiatt pedig az ajándékozó személy azt hiheti, hogy hálátlan vagy.

● Használj olyan kifejezéseket, amelyek természetesek számodra és írj ugyanolyan lelkesedéssel, mintha személyesen beszélnél az illető személlyel.

● Egy esküvői ajándék, vagy egy pénzösszeg megköszönése magába kell foglalja a kapott összeget és azt, hogy ez mire lesz felhasználva. “ A tőled kapott .... eurót, a konyhabútor vásárlására félretett pénzhez fogjuk tenni.”

● Néha nehéz megköszönni egy olyan ajándékot, ami csúnya, vagy amit nem szeretsz. Egy ilyen szokatlan helyzetben, a következő sorokat használhatod:

- Nagyon eredeti ötleteid vannak.

- ............... beszédtémává vált nálunk.

- ............... egyszerűen elbűvölő, sosem láttam még ehhez foghatót.

Esküvői meghívó ötletek
Esküvői meghívó ötletek

A boríték

● A levél hátulján lévő fedél a legjobb hely arra, hogy ráírd azt a címet ahová a választ várod vissza.

● Ne felejtsd el ráírni a címzett postai kódját.

● Ha kézzel írod rá a borítékra a címet, a levél sokkal személyreszólóbbnak fog tűnni a címzett számára.

 

Végezetűl, a jó hírneved egy része abból épűl fel, ahogyan egy levelezést folytatsz. Most pedig, vedd elő a papír – írószereidet, és tégy egy olyan benyomást a többiekre, amelyet nem fognak könnyen elfelejteni.

 

Sok sikert és kitartást!

Válassz, mivel kezdjük esküvőtök megtervezését?
Ötletalbum
Mentsd el kedvenc képeidet és rendezd őket ízlésednek megfelelően az Ötletalbumodba, többet is létrehozhatsz!
Weboldalam
Készítsd el saját esküvői weboldalad.
Teendők
A Nagy Nap sok tervezést és szervezést igényel. Ebben segítünk neked összeszedni és kezelni a legfontosabbakat!
Költség kalkulátor
Tervezd meg költségeidet kalkulátorunk segítségével!
Székszoknya ötletek házilag
A legegyszerűbb bérelni a székszoknyát az esküvőre, vagy ha nagyon egyedit szeretnénk, akkor varratni, de lássuk be, hogy egyik sem olcsó mulatság. Vi...
Esküvőszervező tanfolyamok Budapesten
Vannak lányok, akiket egyszerűen foglalkoztatnak az esküvők. Nem feltétlenül azért, mert például a saját álmaikat szeretnék másokon megvalósítani, mer...
Tippek téli nászutakhoz
Az emlékezetes nászutak nem minden esetben kell, hogy fehér homokos partokat és egzotikus utazásokat jelentsenek. Ha megfelelő helyen keresgélsz, a té...
Esküvői köszöntők és beszédek
Két ember egybekelése nagyon különleges alkalom, ezért amikor részt veszel egy esküvőn, biztosan olyan beszédet szeretnél mondani, amely mély benyomás...
Az esküvői álmok jelentése
Az álmok általában azokra a boldog percekre vonatkoznak, amikor találsz egy számodra fontos embert, tárgyat vagy bármi mást: például egy munkahelyet,...
Álomszép menyasszonyi csokrok
Út a Szász tanyára
A Jurta Üdülőházaktól a Szász Tanyáig: https://goo.gl/maps/9jjKAmLYh9N2 A Móló Panziótól a Szász Tanyáig: https://goo.gl/maps/uDF1Wi4hUZA2...