Ti megtaláltátok egymást,
mi segítünk megtalálni minden mást!

Hogyan írjunk köszönőlevelet?

Egy köszönőlevél megszerkesztése ijesztő feladatnak tűnik, főleg abban az esetben, ha az esküvői ajándékokat kell megköszönni velük. Mennyire legyenek terjedelmesek?
Hogyan írjunk köszönőlevelet?

 

Lényegében arr szeretnél időt szakítani, hogy megköszönd a meghívottaknak az esküvőn való részvételt és a tőlük kapott ajándékot, de mégsem szeretnél egy órát eltölteni minden egyes levél megírásával, főleg, ha több százról van szó, nemigaz?

 

A köszönőlevél terjedelmével kapcsolatos útmutatás

Az elemi iskolában megtanult általános szabály, hogy egy hagyományos bekezdés öt mondatból áll. Az első egy általános áttekintés/bevezetés, a következő három, mondanivalónk tulajdonképpeni tartalma, az utolsó pedig, egy zárómondat. Kiindulópontnak tehát, alapul veheted ezt a szabályt, mivel egy esküvői köszönőlevél tartalma, általában, kitölt egy kibővített paragrafust.

Egy másik módszer a levél hosszúságának felmérésére az, ha elgondolkozol azon, hogy tulajdonképpen mit is akarsz vele kifejezni. A következő elemeket mindenképp ajánlatos beiktatni a levélbe:

 

• az ajándék értékelése

• mire fogjátok használni/ hova helyezitek/ mennyire találjátok egyedinek

• személyreszóló köszönetnyilvánítás, minden segítségért, amit az illető az esküvő szervezésében, vagy annak napján nyújtott

• egy személyes jegyzet, az illető személy esküvőn való jelenlétére vonatkozóan (esetleg sajnálatának kifejezése, ha az illető, valamilyen okból kifolyólag nem lehetett jelen a Nagy napon)

 

Terjedelmesebb köszönőleveleket azok kapnak, akik jelen voltak az esküvőn és aznap is besegítettek a szervezésben. Ha nénikéd készítette az esküvői tortát, el kell mondanod neki, milyen sokat jelent ez Neked, meg kell dicsérned a torta díszítését, annak ízét, aromáját, ahogy a tőle kapott ajándékot is. A családtagok, barátok, akik a terem díszítésében segítettek,  vagy akik a szertartás alatt felolvastak a Szentírásból, segítettek az esküvői menü elkészítésében, mind-mind olyan személyek, akik hosszabb köszönőlevelet érdemelnek.

Bármilyen az esküvőt megelőző időszakban kapott segítséget (például az eljegyzés szervezése), vagy ajándékot (melyet a lánybúcsún kaptál) külön levélben illik megköszönni, rövid idővel az illető esemény után, nem pedig abban, amelyben az esküvői ajándékot köszönöd meg.

 

Köszönőlevél minták

Az esküvői köszönőlevél legyen mindig kézzel írt. Ne vásárolj nyomtatott köszönetnyilvánító kártyákat és ne írd őket számítógépen. Ezek személyre szólóak, és kézzel írottak kell legyenek.

A következő példák alapján, ellenőrizheted, hogy köszönőleveled terjedelme megfelelő legyen.

 

Pénzbeli ajándék esetén

Kedves .... bácsikám, ..... nénikém

Róbert és én nagyra értékeljük ajándékotokat. A pénz nagy segítségünkre lesz ............-i új lakásunk kifizetésében. Mivel nem állt módotokban az esküvőn megjelenni, örömmel hívunk meg benneteket az új házba, reméljük minél előbb. Felhívunk, még a hónap folyamán, hogy időpontot egyeztessünk. Vigyázzatok magatokra, hamarosan látjuk egymást!

Szeretettel,

Márta és Róbert

 

Az ajándéknaplóban szereplő ajándékok esetén

Kedves ........, ............., ................. és ..................,

Szívből köszönjük az ostyasütő gépet, a mixert és a szakácskönyvet. Segítségükkel készítettük el az egyébként nagyon ízletes, első közös reggelinket. Rátok gondolunk majd, valahányszor használni fogjuk őket. ............., ..................., annyira jó volt veletek táncolni életünk legfontosabb napján! ............, ..................., még 30 együtt töltött év után is csodálatosan pörögtök a táncparketten! Reméljük, ezt magunkról is elmondhatjuk majd 30 évnyi házasság után! Köszönjük még egyszer a praktikus ajándékot!

Szeretettel,

Éva és Balázs

 

Szolgáltatások formájában kapott ajándék esetén

Kedves ...............,

 

Péter és én szeretnénk megköszönni mindazt a segítséget, amit az esküvői terem feldíszítésében nyújtottál. A központi díszítőelem csodálatos volt. Mindenki dicsérte, mi pedig mindenkinek böszkélkedtünk vele, hogy a te alkotásod. Az izzó vörös hortenziák tökéletesen kiegészítették azt, amire vágytunk.

A virágkompozíciók közül egyet szándékunkban áll megőrizni a nappalink díszítéséhez. Nagylelkűségedet bizonyítja, hogy a ránk áldozott időd mellett, még egy étkészlettel is magajándékoztál bennünket. Nagy hasznunkra válik majd, amikor vendégeink lesznek! A központi díszítőelem, művészi vénád kézzelfogható bizonyítéka volt. Köszönjük Neked a ránk szánt időt, a tehetséget és az étkészletet!

Szeretettel,

Petra és Péter

 

Mikor postázzuk az esküvői köszönőlevelet?

A köszönőleveleket közvetlen az esküvő utáni időszakban ésszerű feladni. Az etikett gyakran azt diktálja, hogy ezt az esküvőt követő harmadik hónapig lehet megtenni. Próbáld meg mégis inkább az esküvő dátumától számított 2-4 héten belül postázni őket.

Meddig nem késő, ha mégis elfelejtetted, vagy egyszerűen túl sokáig halogattad? Akár fél évvel az esküvő után is megírhatod és elküldheted a köszönetnyílvánítást. A „Jobb későn, mint soha” elve, a köszönőlevelekre, még inkább érvényes.

Mindamellett, hogy a köszönőlevelek írása ijesztő feladatnak tűnhet, ha egyszer nekifogsz, hamar túl leszel rajta. Újdonsült férjed támogatásával és a levél fő mondanivalójára – a meghívottak bőkezűségének elismerésére - koncentrálva, az idő szinte repülni fog.

Válassz, mivel kezdjük esküvőtök megtervezését?
Ötletalbum
Mentsd el kedvenc képeidet és rendezd őket ízlésednek megfelelően az Ötletalbumodba, többet is létrehozhatsz!
Weboldalam
Készítsd el saját esküvői weboldalad.
Teendők
A Nagy Nap sok tervezést és szervezést igényel. Ebben segítünk neked összeszedni és kezelni a legfontosabbakat!
Költség kalkulátor
Tervezd meg költségeidet kalkulátorunk segítségével!
Székszoknya ötletek házilag
A legegyszerűbb bérelni a székszoknyát az esküvőre, vagy ha nagyon egyedit szeretnénk, akkor varratni, de lássuk be, hogy egyik sem olcsó mulatság. Vi...
Esküvőszervező tanfolyamok Budapesten
Vannak lányok, akiket egyszerűen foglalkoztatnak az esküvők. Nem feltétlenül azért, mert például a saját álmaikat szeretnék másokon megvalósítani, mer...
Tippek téli nászutakhoz
Az emlékezetes nászutak nem minden esetben kell, hogy fehér homokos partokat és egzotikus utazásokat jelentsenek. Ha megfelelő helyen keresgélsz, a té...
Az esküvői álmok jelentése
Az álmok általában azokra a boldog percekre vonatkoznak, amikor találsz egy számodra fontos embert, tárgyat vagy bármi mást: például egy munkahelyet,...
Esküvői köszöntők és beszédek
Két ember egybekelése nagyon különleges alkalom, ezért amikor részt veszel egy esküvőn, biztosan olyan beszédet szeretnél mondani, amely mély benyomás...
20 romantikus ötlet a lánykéréshez
Ha a gyűrűre egy kisebb vagyont költöttél, elvileg illendő lenne kicsit többet költeni az eljegyzési ceremóniára. Bemutatunk 20 frappáns ötletet, amit...
Út a Szász tanyára
A Jurta Üdülőházaktól a Szász Tanyáig: https://goo.gl/maps/9jjKAmLYh9N2 A Móló Panziótól a Szász Tanyáig: https://goo.gl/maps/uDF1Wi4hUZA2...