Ti megtaláltátok egymást,
mi segítünk megtalálni minden mást!

Népszerű esküvői hagyományok eredete és legendája

A modern esküvői hagyományok többsége a múltból származik. Gondolom te is kíváncsi vagy, honnan ered a mézes hetek kifejezés, a vőlegénynek a menyasszony melyik oldalán kell állnia, hogyan kell kinéznie a templomi ülésrendnek, stb.
Népszerű esküvői hagyományok eredete és legendája

Nászajándék

A nászajándék átadására tartott összejövetel gyökerei 1800-ig nyúlnak vissza. A történet egy szegény molnárról szól, aki beleszerett egy gazdag lányba. De a lány apja ellenezte a házasságot. Megtagadta lányától a hozományt, a vőlegény pedig nem nősűlhetett hozomány nélkül. A történet elmeséli, hogy a vőlegénynek nagyon nagylelkű barátai voltak és olyan sok ajándékot adtak a menyasszonynak, hogy valósággal elárasztották vele, így nem vették igénybe a hiányzó hozományt.

Valami régi…

Miért kell "valami régi, valami új, valami kölcsönkért és valami kék? " A valami régi általában egy, az anyától kapott ajándék volt, ami egy szimbólikus bölcsesség darab a házasélet keretein belüli életre vonatkozóan. A valami új, az új családot szimbolizálja. A valami kölcsönkapott tárgy fontos volt, hogy egy boldog férjes asszonytól származzon, aki ezáltal átruházott a menyasszonyra némi áldást a saját házasságából. A valami kéknek, két hagyománya is van. Egyrészt, az őskori Róma fiataljai kék szegélyeket viseltek köntöseik alján, hogy szerelmüket kifejezzék. A hűséget és a szerénységet szimbolizálta, másrészt pedig a keresztények a kék színt társítják Szűz Mária tisztaságával.

A templomi ülésrend

A régi időkben, az apák lányaikat ajándékozták békejelként azoknak a törzseknek, akikkel harcban álltak. Az ellenségeskedések miatt, a családokat a templom ellentétes oldalain tartották, hogy az egyházi szertartás vérengzés nékül zajlódhasson le. A szertartás, egy családba egyesítette a két csoportot, így megoldódott a veszély problémája. Napjainkban is, ellentétes oldalakon ül a két család.

Ki hol áll?

Mivel a korabeli angolszász vőlegénynek gyakran kellett megvédenie menyasszonyát a lehetséges rablóktól, az mindig a bal oldalán állt, szabadon hagyva karddal bánó kezét, arra az esetre, ha szükség lenne használni. A törzs legjobb harcosa állt a vőlegény mellett, aki a menyasszony megvédésénél segédkezett, amikor szükség volt rá. Így kaptuk meg a vőlegény tanújának helyét.

 

Házasság "kötés"

Gondolkodtál már azon, honnan származik a "kössünk házasságot" kifejezés? Azt feltételezik, hogy ez egy régi mondás a római birodalom idejéből. A menyasszony egy fűzőt viselt, amelyen sok csomót kötöttek és a vőlegény dolga volt azokat kioldani.

Át a küszöbön

Ölbe menyasszony
Ölbe menyasszony

A régi időkben, a vőlegénynek át kellett vinnie a menyasszonyt a küszöbön, mivel ő vonakodott (vagy csak tettette) belépni a hitvesi szobába. Azokban az időkben, úgy gondolták ez illendő egy hölgyhöz.

Egy másik legenda szerint azért kell a vőlegénynek a karjában átvinnie a menyasszonyt a küszöbön, hogy megvédje bármilyen rossz szellemtől, amely a környéken leselkedhet.

Mézeshetek

A "mézes hetek" kifejezésnek is megvan az ősi származása. Azokban az időkben az volt a szokás, hogy a pár teliholdkor házasodott össze. Ezután mézbort ittak harminc napon keresztül, hogy szerencsét hozzon nekik. Így alakult ki a mézes hetek kifejezés.

Az esküvői torta

Az esküvői torta szintén ősi származású. Régen egy darab kenyeret törtek szét a menyasszony feje fölött egy termékeny és teljes élet reményének szimbólumaként. A vendégek ették meg a morzsákat, amelyekről úgy hitték, hogy szerencsét hoznak. A szokás, a középkorban talált utat magának Angliában, ahol kis tortákat hoztak magukkal a vendégek, amelyeket nagy csomókba halmoztak fel. A menyasszonytól és a vőlegénytől pedig azt kérték, hogy álljanak a torták fölé és csókolják meg egymást.

Hangosan kiabáltak, hogy elűzzék a gonosz lelkeket és a szertartás alatt is zajt csináltak a vendégek, hogy távol tartsák a gonoszt. Napjainkban az a szokás, hogy a lakodalmi menet hangosan dudál, a menyasszonyi autó pedig konzerves dobozokat húz maga után, amikor elhagyja a szertartást.

Válassz, mivel kezdjük esküvőtök megtervezését?
Ötletalbum
Mentsd el kedvenc képeidet és rendezd őket ízlésednek megfelelően az Ötletalbumodba, többet is létrehozhatsz!
Weboldalam
Készítsd el saját esküvői weboldalad.
Teendők
A Nagy Nap sok tervezést és szervezést igényel. Ebben segítünk neked összeszedni és kezelni a legfontosabbakat!
Költség kalkulátor
Tervezd meg költségeidet kalkulátorunk segítségével!
Székszoknya ötletek házilag
A legegyszerűbb bérelni a székszoknyát az esküvőre, vagy ha nagyon egyedit szeretnénk, akkor varratni, de lássuk be, hogy egyik sem olcsó mulatság. Vi...
Esküvőszervező tanfolyamok Budapesten
Vannak lányok, akiket egyszerűen foglalkoztatnak az esküvők. Nem feltétlenül azért, mert például a saját álmaikat szeretnék másokon megvalósítani, mer...
Tippek téli nászutakhoz
Az emlékezetes nászutak nem minden esetben kell, hogy fehér homokos partokat és egzotikus utazásokat jelentsenek. Ha megfelelő helyen keresgélsz, a té...
Az esküvői álmok jelentése
Az álmok általában azokra a boldog percekre vonatkoznak, amikor találsz egy számodra fontos embert, tárgyat vagy bármi mást: például egy munkahelyet,...
Esküvői köszöntők és beszédek
Két ember egybekelése nagyon különleges alkalom, ezért amikor részt veszel egy esküvőn, biztosan olyan beszédet szeretnél mondani, amely mély benyomás...
20 romantikus ötlet a lánykéréshez
Ha a gyűrűre egy kisebb vagyont költöttél, elvileg illendő lenne kicsit többet költeni az eljegyzési ceremóniára. Bemutatunk 20 frappáns ötletet, amit...
A járványhelyzetben megtartott esküvőkről
Júniustól újra lehetőségünk van az esküvők megtartására, mégsem olyan egyszerű a jegyespárok helyzete mint elsőre gondolnánk. Először is a legfonto...