Egy köszönőlevél megszerkesztése ijesztő feladatnak tűnik, főleg abban az esetben, ha az esküvői ajándékokat kell megköszönni velük. Mennyire legyenek terjedelmesek?

Lényegében arr szeretnél időt szakítani, hogy megköszönd a meghívottaknak az esküvőn való részvételt és a tőlük kapott ajándékot, de mégsem szeretnél egy órát eltölteni minden egyes levél megírásával, főleg, ha több százról van szó, nemigaz?

A köszönőlevél terjedelmével kapcsolatos útmutatás

Az elemi iskolában megtanult általános szabály, hogy egy hagyományos bekezdés öt mondatból áll. Az első egy általános áttekintés/bevezetés, a következő három, mondanivalónk tulajdonképpeni tartalma, az utolsó pedig, egy zárómondat. Kiindulópontnak tehát, alapul veheted ezt a szabályt, mivel egy esküvői köszönőlevél tartalma, általában, kitölt egy kibővített paragrafust.

Egy másik módszer a levél hosszúságának felmérésére az, ha elgondolkozol azon, hogy tulajdonképpen mit is akarsz vele kifejezni. A következő elemeket mindenképp ajánlatos beiktatni a levélbe:

• az ajándék értékelése

• mire fogjátok használni/ hova helyezitek/ mennyire találjátok egyedinek

• személyre szóló köszönetnyilvánítás, minden segítségért, amit az illető az esküvő szervezésében, vagy annak napján nyújtott

• egy személyes jegyzet, az illető személy esküvőn való jelenlétére vonatkozóan (esetleg sajnálatának kifejezése, ha az illető, valamilyen okból kifolyólag nem lehetett jelen a Nagy napon)

Terjedelmesebb köszönőleveleket azok kapnak, akik jelen voltak az esküvőn és aznap is besegítettek a szervezésben. Ha nénikéd készítette az esküvői tortát, el kell mondanod neki, milyen sokat jelent ez Neked, meg kell dicsérned a torta díszítését, annak ízét, aromáját, ahogy a tőle kapott ajándékot is. A családtagok, barátok, akik a terem díszítésében segítettek,  vagy akik a szertartás alatt felolvastak a Szentírásból, segítettek az esküvői menü elkészítésében, mind-mind olyan személyek, akik hosszabb köszönőlevelet érdemelnek.

Bármilyen az esküvőt megelőző időszakban kapott segítséget (például az eljegyzés szervezése), vagy ajándékot (melyet a lánybúcsún kaptál) külön levélben illik megköszönni, rövid idővel az illető esemény után, nem pedig abban, amelyben az esküvői ajándékot köszönöd meg.

Köszönőlevél minták

Az esküvői köszönőlevél legyen mindig kézzel írt. Ne vásárolj nyomtatott köszönetnyilvánító kártyákat és ne írd őket számítógépen. Ezek személyre szólóak, és kézzel írottak kell legyenek.

A következő példák alapján, ellenőrizheted, hogy köszönőleveled terjedelme megfelelő legyen.

Pénzbeli ajándék esetén

Kedves …. bácsikám, ….. nénikém

Róbert és én nagyra értékeljük ajándékotokat. A pénz nagy segítségünkre lesz …………-i új lakásunk kifizetésében. Mivel nem állt módotokban az esküvőn megjelenni, örömmel hívunk meg benneteket az új házba, reméljük minél előbb. Felhívunk, még a hónap folyamán, hogy időpontot egyeztessünk. Vigyázzatok magatokra, hamarosan látjuk egymást!

Szeretettel,

Márta és Róbert

Az ajándéknaplóban szereplő ajándékok esetén

Kedves …….., …………., …………….. és ………………,

Szívből köszönjük az ostyasütő gépet, a mixert és a szakácskönyvet. Segítségükkel készítettük el az egyébként nagyon ízletes, első közös reggelinket. Rátok gondolunk majd, valahányszor használni fogjuk őket. …………., ………………., annyira jó volt veletek táncolni életünk legfontosabb napján! …………, ………………., még 30 együtt töltött év után is csodálatosan pörögtök a táncparketten! Reméljük, ezt magunkról is elmondhatjuk majd 30 évnyi házasság után! Köszönjük még egyszer a praktikus ajándékot!

Szeretettel,

Éva és Balázs

Szolgáltatások formájában kapott ajándék esetén

Kedves ……………,

Péter és én szeretnénk megköszönni mindazt a segítséget, amit az esküvői terem feldíszítésében nyújtottál. A központi díszítőelem csodálatos volt. Mindenki dicsérte, mi pedig mindenkinek böszkélkedtünk vele, hogy a te alkotásod. Az izzó vörös hortenziák tökéletesen kiegészítették azt, amire vágytunk.

A virágkompozíciók közül egyet szándékunkban áll megőrizni a nappalink díszítéséhez. Nagylelkűségedet bizonyítja, hogy a ránk áldozott időd mellett, még egy étkészlettel is magajándékoztál bennünket. Nagy hasznunkra válik majd, amikor vendégeink lesznek! A központi díszítőelem, művészi vénád kézzelfogható bizonyítéka volt. Köszönjük Neked a ránk szánt időt, a tehetséget és az étkészletet!

Szeretettel,

Petra és Péter

Mikor postázzuk az esküvői köszönőlevelet?

A köszönőleveleket közvetlen az esküvő utáni időszakban ésszerű feladni. Az etikett gyakran azt diktálja, hogy ezt az esküvőt követő harmadik hónapig lehet megtenni. Próbáld meg mégis inkább az esküvő dátumától számított 2-4 héten belül postázni őket.

Meddig nem késő, ha mégis elfelejtetted, vagy egyszerűen túl sokáig halogattad? Akár fél évvel az esküvő után is megírhatod és elküldheted a köszönetnyílvánítást. A „Jobb későn, mint soha” elve, a köszönőlevelekre, még inkább érvényes.

Mindamellett, hogy a köszönőlevelek írása ijesztő feladatnak tűnhet, ha egyszer nekifogsz, hamar túl leszel rajta. Újdonsült férjed támogatásával és a levél fő mondanivalójára – a meghívottak bőkezűségének elismerésére – koncentrálva, az idő szinte repülni fog.