HOGYAN SZÁMOLD KI AZ ITALMENNYISÉGET AZ ESKÜVŐRE?

Amikor esküvő szervezésre kerül a sor, az egyik legfogósabb kérdés, hogy mennyi alkoholra lesz szükség a lagziban. Ez nagyon sok dologtól függ, például attól, hogy hány ember van a meghívottak listáján, ezek közül kik fognak biztosan inni, vagy hogy mekkora erre a tételre a keret.

Amikor esküvő szervezésre kerül a sor, az egyik legfogósabb kérdés, hogy mennyi alkoholra lesz szükség a lagziban. Ez nagyon sok dologtól függ, például attól, hogy hány ember van a meghívottak listáján, ezek közül kik fognak biztosan inni, vagy hogy mekkora erre a tételre a keret.

Az alapok

Számos pár a nyitott bár mellett dönt, ahol a vendégek limit nélkül fogyaszthatnak alkoholt az est folyamán. Ez a legkegyesebb megközelítés, valamint a legköltségesebb is. Ennek a másik változata a limitált bár, ami meghatározott fajtájú és mennyiségű italt tartalmaz. Ez jóval pénztárca kímélőbb megoldás, valamint tervezhető is, hiszen nincs meglepetés a lagzi végén, amikor meglátod a számlát.

Nagyon szűk a keret? Ettől függetlenül ne csinálj fizetős bárt, annak nagyon rossz visszhangja lenne, hiszen egy vendéged sem számít arra, hogy egy esküvőn fizetni kell az italért. Akkor inkább válassz kevésbé drága márkákat.

A helyszín

Anyagilag mindenképpen jobban megéri olyan helyen szervezni az esküvőt, ahova be lehet vinni alkoholt, hiszen bármilyen éttermet vagy rendezvény központot fogsz választani, ahova nem engedik bevinni a saját italt, drágább lesz, mint például egy nagykereskedésben megvenni. Így, ha esetleg marad néhány üveg, azt haza is tudjátok vinni.

Számok

Pohár pontossággal nem lehet meghatározni, hogy ki mennyi alkoholt fog inni az esküvőn. Főleg, hogy nem ugyanaz a mennyiség szükséges egy olyan lagziba, ahol a vendégek többsége 50 év felett van, mint mondjuk egy olyanba, ahol a korosztály inkább 20-as, 30-asokból áll, vagy ahol a násznép minimum 20%-át 14 év alattiak teszik ki. Vagy ha tudod, hogy a vendégeid többsége a borokat helyezi előtérbe a töményekkel szemben. Talán a legjobb megoldás, ha óvatosan kikérdezed a meghívottakat, hogy milyen alkoholt szeretnének fogyasztani, de az alábbi számok segítségül szolgálhatnak egy 100 fős esküvőt tekintve.

  • 20 liter pálinka
  • 5 üveg vodka
  • 2 üveg whisky
  • 2 üveg Jagermaister
  • 50 üveg bor
  • 50 üveg sör
  • 20 üveg pezsgő
  • 1 üveg likőr