Something old and something new, something borrowed and something blue…, azaz “”Valami régi, valami új, valami kölcsönkapott, valami kék!””. A mai világban is, amikor a modernizmus ural minden területet, a menyasszony esküvője alkalmából való ,,feldíszítése”, és egyéb esküvői hagyományok és babonák nagyon fontosak maradtak. És ki nem hallott még arról a ,,kötelező” esküvői szokásról, hogy a menyasszonynak viselnie kell valami régit, valami újat, valami kölcsön vett dolgot és valami kéket?

Egy ilyen érzelmekkel túlfűtött napon, mely egyben egy sorsfordító nap is, melyik menyasszony nem tart ezektől az elemektől, melyeket a nők generációról generációra adnak át egymásnak? Angliában még a Viktoriánus korszakban említésre  kerültek ilyen esküvői babonák, és a menyasszonyok még napjainkban is törekszenek arra, hogy legalább egy részüket betartsák.

A folytatásban, lássuk mit jelentenek bizonyos elemek a menyasszony öltözékében, elemek melyek magukban hordozzák az esküvői hagyományokat és babonákat:

Valami régi:

Kötelező módon a menyasszony öltözékében kell legyen valami régi tárgy is. Hogy mi is a régiség jelentősége? Ez a ruházati kellék vagy egyéb esküvői kiegészítő, az idők patinás mivoltát szimbolizálja, azt a kapcsolatot, amit a fiatal menyasszony, aki épp a családalapítás küszöbén áll, a család többi tagjával ápol (elsősorban az anyával és a nagymamával, sőt a régebbi generációk tagjaival is). Ez a régi tárgy szimbolizálja a folytonosságot, a hagyomány generációról generációra való átadását. Általában, a menyasszony egy ékszertárgyat választ, mivel ezek időtállóak és erős szentimentális mondanivalójuk van önmagában is. Az ékszerek alternatívája lehet a fiatal hölgy számára az anya vagy a nagyi menyasszonyi öltözéke (kesztyű, fátyol, tiara, stb.).

Valami új:

A ,,valami új” a szerencsét és a sikert jelenti a házasságban és a menyasszony ezzel az új tárgyal üzeni, hogy egy fényes jövőben bízik a családi életet illetően. A párkapcsolatra lebontva, a hitet szimbolizálja, hiszen a menyasszony és a vőlegény egy újfajta kapcsolat alapjait teszik le és bíznak ennek örökkévalóságában.

Valami kölcsön vet dolog:

Azt szimbolizálja a menyasszony részéről, hogy a barátok és a család mellette lesznek ezen a különleges napon, és később, az esküvőt követően is támogatni fogják őket ha erre szüksége lesz. Bármit kölcsön lehet kérni, de a ceremónia leteltével, feltétlenül szükséges annak a visszaszolgáltatása.

Valami kék:

A régi időkben az igaz hitet, a tisztaságot és a hűséget jelképezte. Legtöbbször a kékhez a harisnyakötőt párosítják, amit a menyasszony az esküvő napján szokott viselni. A régi időkben a fiatalok ruházatán a szegélyek kék színűek voltak, a szerelmet kihangsúlyozva, valamint a szerénységet, a hűséget, ami a fiatal párt jellemeznie kell. De akár egy kék színű virágot is fel lehet tűzni a menyasszony frizurájába, vagy pont a menyasszonyi csokorba.

Habár ezen elemek használata a szerencsét szimbolizálják, egyébként egy nagyon szép esküvői hagyományt képviselnek, ami egy lehetőséget nyújt a menyasszonynak, hogy kimutassa csodálatát olyan személyek irányába, akik nagyon fontos szerepet játszanak az életében, beavatva őket is ezáltal a nagy eseményre való készülődésébe.