ELJEGYZÉSI TENNIVALÓK: A SZÜLŐK BEMUTATÁSA

Izgatott vagy a párod szüleivel való ismerkedés miatt? Olvasd el a szülők bemutatásának témaköréhez kapcsolódó útmutatónkat, és oszlass el minden ilyen jellegű gondot.

Most, hogy már el vagy kötelezve és megtaláltad a megfelelő férfit, itt az ideje, hogy a családjaitok is megismerkedjenek: igen, jóban vagy rosszban itt az ideje, hogy bemutassátok szüleiteket egymásnak.

Az etikett a következőket írja elő

Hagyományosan, a vőlegény szülei hívják először a menyasszony szüleit, hogy bemutatkozzanak és hogy tervezzék meg találkozásukat. (Ugyanakkor teljesen elfogadható, ha a menyasszony szülei teszik meg az első lépést – vagy akár ti ketten). Ha valamelyikőtök szülei vagy mindkettőtök szülei el vannak válva, először azok a szülők kellene találkozzanak, akik felneveltek titeket. Ha a szüleitek messze laknak egymástól, egyikőtök szülei néhány bemutatkozó sort kellene küldjenek, hogy továbbítsák izgalmukat a két család közelgő egyesülését illetően.

A helyszín kiválasztása

Ha a szüleitek ugyanabban a városban laknak, találkozhattok egy villásreggelinél, egy koktélnál, vagy vacsoránál valakinél otthon vagy egy kellemes kis vendéglőben is lebonyolítható ez a nem kievés izgalommal járó esemény. Akárhogyan is, a legjobb mód arra, hogy ösztönözd a szülők közötti párbeszédet az, hogy találkozzanak mondjuk egy kerti sütögetés vagy más olyan tevékenység során, mint egy kellemes délutáni tekézés vagy egy más sporteseményen való közös részvétel. Ez egy közös témát fog eredményezni és el fogja vonni figyelmüket a különbségekről, amelyek felmerülhetnek közöttük.

Ha a szüleitek az ország két különböző pontján élnek, erőltesd meg magad, hogy találj egy mindenki számára megfelelő időpontot és helyet, hogy találkozzanak az esküvő előtt. Ha egyáltalán nem lehetséges, bizonyosodj meg arról, hogy mindenki találkozzon néhány nappal az esküvő előtt annak érdekében, hogy megismerkedjenek. Egyik jó módja a kapcsolatok elkezdésének, hogy a szülőknek utolsó percben jelölj ki esküvői feladatokat (szívességeket, díszítéseket) annak érdekében, hogy együtt birkózzanak meg velük.

Találkozó előtti előkészületek

Fogadd el, hogy nem tudod befolyásolni a történéseket a bemutatás után. Ahelyett, hogy kioktasd a főszereplőket, tégy jó benyomást és oszlass el bármilyen taposóaknát, amik előttük állnak.

Figyelmeztesd őket, de ne pánikolj be

Mindenki rendelkezik olyan tapasztalatokkal vagy, amelyekről tudod, hogy el kell kerülnöd. A kis kellemtelenségektől (például az egyik szülő utálja a cigarettafüstöt) a legfontosabb kérdéskörökig (világnézet, vallás, politika stb…), itt az ideje annak, hogy megoszd a szüleiddel a nem felhozandó témákat.

Emellett minden szülőnek és párnak megvannak a saját különcségei. Ha előrelátod a csattanó csípős megjegyzéseket vagy hirtelen fordulatokat,  amelyek a legérzékenyebb pontoknak tűnnek, előre figyelmeztesd azokról a párodat. Légy óvatos, ne túlozd el a helyzetet, mivel az másfelé terelheti az érintetteket és muníciót adhatsz a kezükbe, ha épp nincsenek oda a vőlegényedért vagy a gondolatért, hogy megházasodsz (ilyen fiatalon, ilyen gyorsan vagy bármi más ok miatt). Nyomd el az aggodalmat, ezt követően pedig hagyd, hogy saját maguk döntsenek.

Legyenek beszélgetési témák előkészítve

Annak érdekében, hogy áthidald a kínos csendet, halmozz fel érdekes társalgási témákat a sürgősségi esetekre. Mi a közös bennük? Mi van a hírekben? Olvasd el az újságot az aktuális eseményeket keresve. Kerüld a politikai vagy a vitatott témaköröket és készíts egy gondolatbeli listát a szüleid hobbijáról, legutóbbi kiruccanásáról vagy közösségi tevékenységéről. Gondolj olyan dolgokra, amelyek többet fednek fel a személyiségükről.

Szögezzétek le az alapvető szabályokat még mielőtt mentek

Ha egy vendéglőben találkoztok, győződj meg arról, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy minden pár fedezi a saját részét (nem oszlik három részre vagy ketté). Hívj fel előre egy olyan vendéglőt, amely külön is vezeti a számlákat. Vagy fogadd el az elkerülhetetlent és vedd fel a rendelést mindenki számára. Ezáltal el fogod kerülni a kínos erőfeszítéseket és azt a kellemetlen szituációt, amikor valaki a legdrágább dolgot fogja megrendelni az étlapról.

Ha egy vendéglőben találkoztok, győződj meg arról, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy minden pár fedezi a saját részét (nem oszlik három részre vagy ketté). Hívj fel előre egy olyan vendéglőt, amely külön is vezeti a számlákat. Vagy fogadd el az elkerülhetetlent és add le a rendelést mindenki számára. Ezáltal el fogod kerülni a kínos erőfeszítéseket és azt a kellemetlen szituációt, amikor valaki a legdrágább dolgot fogja megrendelni az étlapról.

Az illemszabályok megkövetelik, hogy amikor valaki meghív vacsorázni, vigyél ajándékot vagy járulj hozzá a menühöz. Amikor a szülők szülőkkel találkoznak fő az udvariasság. Vigyél egy ajándékot, élelmiszert vagy egy különleges édességet. Ajánld fel, hogy segítesz az utolsó előkészületeknél és feltakarítani vagy elmosogatni. Fogyassz kevesebbet, így kimehetsz kérni repetát és kérd el a receptjét valamelyik ételnek azok közül, amit felszolgáltak (még akkor is, ha nem tervezed elkészíteni).

Ismerd meg alaposabban párod kultúráját

Ha más kultúrából, vallásból származó jelölthöz mész férjhez, kérdezd meg vőlegényed, hogy van-e valami hiedelem vagy protokoll, amiről előre tudnod kellene vagy amelyre gondosan oda kellene figyelned e kulcsfontosságú esemény során. Például a kínai kultúrában nem helyénvaló elismerni a mostohaanyákat – fontos tudnivaló abban az esetben, ha a vőlegényed kínai szülei találkoznak édesapád új feleségével.