KÉSZÜLJ SZERVEZETTEN AZ ÁLOMNÁSZÚTRA!

A várva várt nászút … a szivárvány végén rejlő arany. Az utazás, amire hónapok óta vársz és amit már régóta tervezel. Az esküvő aprólékos megszervezése után mindketten kiérdemeltetek egy kis pihenést és önfeledt szórakozást. De lássuk csak, mire kellene odafigyelned a nászút szervezésekor?

Ha előre megtervezed a nászutat, ajánlatos kellő időt fordítani minél több kínálat elemzésére, mert így nő annak az esélye, hogy gondtalan vakációban lesz részed. Mindent a saját ritmusodban tervezz meg, de vigyázz, hogy ne gyűljön fel túl sok információ, mert annál nehezebb lesz a döntés. Ne kockáztasd meg az utolsó percben végzett foglalásokat. Íme egy lista azokról a dolgokról, amiket ellenőrizned kell annak érdekében, hogy minden könnyebben menjen.

Nászút előtt 6-8 hónappal

● Döntsd el, hogy milyen típusú mézeshetekre vágysz. Egy lazító hajókázás, all inclusive vakáció egy romantikus üdülőben vagy vidámpark látogatás, egy luxusutazás előkelő éttermekkel és felejthetetlen tájakkal vagy egy egzotikus kaland … esetleg talán mindegyikből egy kicsi.

● Minden kiadást figyelembe véve állapítsd meg a költségvetést: repülőjegy, autókölcsönzés, étkezés és italok, ajándékok, opcionális kirándulások, emléktárgyak, borravalók, illetékek és napi kiadások, mint például a medencénél nyújtott szolgáltatások.

● Kezdd el keresni a lehetséges úti célokat.

● Kérj tanácsot a családtól és a barátoktól

● Beszélj egy utazási ügynökkel.

● Olvasd az utazási folyóiratokat és vásárolj útikönyveket.

Nászút előtt 4-6 hónappal

● Az utazási irodán vagy online szolgáltatásokon keresztül foglald le a repülőjegyeket a nászútra.

● Bizonyosodj meg afelől, hogy érdeklődtél a nászutas kedvezményekről vagy más különleges ajánlatokról. Jegyezz fel minden visszaigazolási számot.

● Foglald le a szállodaszobát, és pontosan részletezd az igényeidet: csendes, tengerre néző, felső emeleti, nem dohányzó szoba. Meg fogsz lepődni, milyen sok promóciós ajánlatot találsz majd nászutasok számára.

● Ha szükségesnek tartod, foglalj le egy autót is a kölcsönzőben. Ne felejtsd el feljegyezni a visszaigazolási számot. Vannak olyan csomagok, melyek ezt a szolgáltatást is tartalmazzák.

● Mikor megkapod a foglalást igazoló iratokat, bizonyosodj meg arról, hogy olyan helyre teszed el őket, ahol meg is találod azokat. Készíts egy listát a szállodák, a légitársaság és az ügynökség telefonszámaival.

● Érdeklődd meg, hogy milyenek az egészségügyi előírások, milyen oltásokra van szükséged, és jegyezd elő magad az orvosodnál, hogy elvégezhesd azokat. Az oltások nem mindig szükségesek, hacsak nem a harmadik világ országaiba szeretnél utazni: Afrikába vagy Indiába. Az orvosod majd beadja az oltásokat a megfelelő időben, de azt is kérdezd meg, hogy milyen gyógyszereket vigyél magaddal az útra.

● Mikor utazást tervezel, vásárolj egy gyakran használatos kifejezéseket tartalmazó idegen nyelv szótárt. Hidd el, nagy szükséged lehet rá!

Nászút előtt 3 hónappal

● Ellenőrizd, hogy érvényesek-e az útleveleitek. Amennyiben nem, azonnal indítsd be a szükséges intézkedéseket. A jegyeken feltüntetett névnek egyeznie kell az útlevélben szereplő névvel.

● Bizonyosodj meg arról, hogy szükséges-e és ha igen, beszerezted-e a vízumot, amivel beléphetsz a célországba.

● Hívd fel a légitársaságot, hogy visszaigazolják a helyfoglalást, jelezd, ha meghatározott helyen szeretnél ülni vagy, ha különleges asztalt vagy ételt szeretnél. Egyes légitársaságok már a beszállókártyát is kiadják ebben a szakaszban.

Nászút előtt 2 hónappal

● Vásárolj meg mindent, amire az utazáskor szükséged lehet: elektromos csatlakozók, adapterek, filmek, elemek, napvédő szerek.

● Ha szükséges vásárolj egy új bőröndöt is.

Nászút előtt 1 hónappal

● Győződj meg arról, hogy a pénzügyeid el vannak rendezve. Ellenőrizd a hitelkártyád érvényességi idejét, és hogy van elég készpénzed vagy utazási csekked.

● Válts be a banknál az adott országban használatos pénzt. Mindig hasznos, ha megérkezéskor rendelkezésedre áll megfelelő pénznem.

● Igazolj vissza minden foglalást.

● Vedd fel a kapcsolatot a szálláshelyetekkel és intézd el a vacsorafoglalásokat.

● Állítsd össze az utazási útvonalat (bizonyosodj meg arról, hogy tartalmazza azoknak a helyeknek a telefonszámát, ahol tartózkodni fogtok), adj egy példányt a barátoknak és a családnak vészhelyzet esetére. Kezdd összeállítani azoknak a dogoknak a listáját, amiket magatokkal fogtok vinni a nászútra.

● Fizess ki minden számlát. Ha több, mint egy hónapig tart az út, a számlák nagy része előre is kifizethető!

● Ha háziállatod van, intézkedj az ellátásáról arra az időszakra, amíg távol lesztek.

● Kérd meg az egyik barátodat, hogy locsolja meg a virágokat és ürítse ki a postaládát.

● Intézd úgy, hogy a nászajándékokat egy szomszédhoz szállítsák, amíg úton lesztek.

Nászút előtt 2 héttel

● Ha utazási irodát vettél igénybe, vedd át a jegyeket és kérd mindannak a megerősítését, amiben megegyeztetek.

● Ha úgy gondolod, hogy utazási csekket szeretnél használni, és még nem vásároltál semmit,  akkor itt az ideje, hogy megtedd.

● Készíts fénymásolatot az útlevelekről és tedd külön az eredeti iratoktól.

Nászút előtt 1 héttel

● Csomagold össze a kézipoggyászt. Tartalmazzon valami olvasnivalót, higiéniai szereket, azokat a gyógyszereket, amire szükséged lehet, egy váltás ruhát, amennyiben elvesznének a csomagjaid.

● Ha szeretnéd, hogy visszatartsák a postád és az újságjaidat, tedd meg a szükséges lépéseket.

● Kérj meg egy szomszédot, hogy ellenőrizze, nem kaptatok-e esküvői ajándékot, amíg nem vagytok otthon. Csomagold be a köszönőleveleket és a címlistát, hogy megírhasd őket a repülőn.

Nászút előtt 3 nappal

● Küldd el az utolsó visszaigazolásokat minden foglalásra, különösen ha külföldre repültök.

● Vásárolj valami olvasnivalót.

● Határozzátok meg, hogy mivel mentek ki a reptérre.

Az indulás napja

● Ha az esküvő napján indultok, kérj meg valakit, hogy hívja fel a légitársaságot, hogy igazolják vissza a gép indulását, mielőtt a repülőtérre elindulnátok.

● Ellenőrizd, hogy minden jegy és irat hozzáférhető helyen legyen a kézipoggyászban.

● Próbáljatok korábban kiérni a reptérre. A legtöbb légitársaságnál az utasfelvétel belföldi járatoknál egy órával, külföldi járatoknál két órával az indulás előtt történik.

● Utasfelvételkor említsd meg, hogy nászútra mentek, mert előfordulhat, hogy felajánlhatnak a számotokra jobb helyeket, vagy különleges VIP bánásmódban részesülhettek.

● Lazítsatok el és élvezzétek a romantikus vakációt!