Az esküvőn egyedül a vőlegény tanújának kellene pohárköszöntőt mondania, azonban manapság a konkurencia is feltűnik a láthatáron 🙂 … sok esküvőn a menyasszony tanúja is felszólal.

A pohárköszöntő 10 parancsolata:

1. Próbáld rövidre fogni (max. 1-4 percet) beszélj, ne akarj senkit untatni egy hosszú köszöntővel. Elég, ha egy egyszerű esküvői köszöntőt mondasz, de az legyen érzelemmel teli, személyes és őszinte.

2. Bizonyosodj meg arról, hogy a poharak a köszöntő előtt tele vannak. Ajánlott felhívni a vendégek figyelmét, például a DJ segítségével, hogy mindenki töltse tele a poharát, mert nemsokára kezdődik a pohárköszöntő. Várj 3-5 percet és kezdd el a beszéded.

3. Állj fel, amikor te tartod a beszédet (csak akkor illik ülve maradni, ha téged köszöntenek) és a poharat tartsd a jobb kezedben. A köszöntő után a vendégek koccintsanak egymással.

4. Kezdd a köszöntőt valami személyes dologgal, például, hogyan ismerkedett meg a menyasszony és a vőlegény. Vagy vicces beszólással is kezdheted a beszéded.

5. Mindig a jó érzés határán belül humorizálj, ne ess túlzásokba, mert csak a vendégsereg rosszallását váltod ki.

6. Beszélj természetesen, és ne vidd túlzásba a gesztikulációt, ne beszélj hamis kiejtéssel. A vendégek azt akarják hallani, amit te gondolsz, és nem egy hamis ember mondanivalóját. Ne feledd, te voltál kiválasztva erre a feladatra, tehát maradj önmagad.

7. Ha izgulsz a nyilvános beszédtől, előtte gyakran próbáld el.

8. Köszöntő közben nézz a vendégekre és az új párra. A szemkontaktus megtartása az egyik legfontosabb szempont a nyilvános beszédeknél.

9. Beszélj tisztán, és ne siess. Vegyél egy mély levegőt és beszélj lassan, mert senki nem fogja érteni, ha elhadarod a mondanivalód.

10. Zárd a pohárköszöntőd gratulációval és jókívánságokkal.

Pár hiba, amelyeket el kell kerülnöd:

1. Ne igyál sokat a beszéd előtt, hogy így próbáld legyőzni a lámpalázad. Jó ötletnek tűnhet, azonban az alkohol nem segít az izgalmak legyőzésében, hanem annál inkább akadályozza a gondolkodást és az érthető beszédet.

2. Soha ne kérj elnézést azért, mert nem vagy egy jó beszélő vagy, mert nem is akartál felszólalni. Ez érvényes bármilyen eseményen, nem csak az esküvőkön.

3. Nem említjük meg az előző kapcsolatokat vagy házasságokat. Nagyon illetlen erről beszélni egy esküvőn és ezen kívül kényelmetlen helyzetbe hozhatod az új párt. Ezeket a sztorikat hagyd inkább a legénybúcsúra.

4. Ne beszélj a menyasszony és a vőlegény intim történeteiről. Ne feledd, jelen vannak nagyszülők, sőt gyermekek is. Mindig bizonyosodj meg, hogy a történeteid megfelelőek az egész vendégseregnek.

Sok sikert a következő pohárköszöntődhöz!