POHÁRKÖSZÖNTŐ TIPPEK A MENYASSZONY TANÚJÁNAK

Napjainkban a vőfélyt a koszorúslány megfosztja a reflektorfénytől. Manapság neki kell elkápráztatnia a tömeget a pohárköszöntőjével.

Koszorúslány, tisztelgünk döntésed előtt, hogy ellopod a mikrofont a vőfélytől a pohárköszöntő idején. Végtére is, az ötletes szavaid meg kell hallgattassanak. Itt van egy egész útmutató a koszorúslányi köszöntőhöz – mit mondj, mikor mondd és hogyan szabadulj meg a gyomoridegtől.

Vedd komolyan

Igent mondani a menyasszony és a vőlegény esküvői pohárköszöntőjére nemcsak azt jelenti, hogy  az összes vendég előtt fogsz beszélni, hanem lényegében egy költő bőrébe bújsz, akinek egy érdekes történetet kell elmondania. Egyaránt egy megtiszteltetés és egy óriási felelősség. Ragadd meg ezt a kötelezettséget azzal a kedéllyel és érettséggel, amelyet megérdemel.

Ne halogass

Azt ajánljuk, hogy írd meg a köszöntődet körülbelül három héttel a nagy nap előtt. Közelítsd meg ezt a feladatot ugyanazzal a komolysággal, amivel egy főiskolai felmérőt tennél. Vonj be egy olyasvalakit a szöveg szerkesztésébe, akiben megbízol és készíts néhány vázlatot. Az előkészületek által elkerülheted az esküvői szalvétákra sietősen lefirkantott gondolatokat és az utolsó pillanatokban átélt pánikrohamokat.

Megjegyzés

Nem fogyasztasz alkoholt? Elfogadható, hogy egy pohár vizet vagy más alkoholmentes italt fogyassz pohárköszöntő mondásakor.

Térj ki az összes alapvető pontra

Miközben mi arra ösztönzünk, hogy újíts és olyan mértékben alakítsd a standardokat, amennyire csak akarod, egy pohárköszöntőszakértő általában a következőket teszi:

● Kifejezi, hogy milyen lelkes, hogy részt vehet az esküvőn és megköszöni a menyasszonynak és a vőlegénynek (és adott estekben szüleiknek), hogy mindenkit meghívtak, hogy részesei legyenek ennek a különleges napnak;

● Vonj be egy személyes élményt (egy kedvenc emléket, viccet, különleges titkot), ami érzelmileg fontos lehet minden jelenlevő számára;

● Részesítsd lelkesítő (gyakran megindító) szavakban, lásd el őket tanácsokkal a közös jövőjüket  illetően.

● Diadalmasan hozd tudomásukra jó kívánságaid;

● Zárj a megszokott poháremeléssel, mondva, hogy “Anna és Zsolt tiszteletére” (ne feledj el inni egy kortyot!);

Válassz megfelelő  esküvői idézetet

Ha idézni szeretnél, győződj meg róla, hogy az idézet amelyet kiválasztottál egy valós rezonanciával rendelkezik számodra és fontos szerepet játszik az üzenetben vagy gondolatban az, amit meg akarsz osztani. Válassz bölcsességeket, amelyeket bizalommal, határozott érzelmekkel és megértéssel  tudsz közölni. És ne feledd, idézni nem kötelező. Ha kérkedőnek és valótlannak tűnik, hagyd ki és helyettesítsd valamivel, ami tőled származik.

Válaszd ki a saját stílusod

A vőfély beszéde gyakran ferde, bolondos blöffökből, a házasság témájára épülő mókás megjegyzésekből, áll, mely gyakran térdcsapdosással, angol spárgázással végződik. Ne érezd úgy, hogy a te koszorúslánybeszéded érzelmes és költői kell legyen az ellentét kedvéért. Ha te is vidám vagy, a tömeg benne van egy ilyen ritka élvezetben. Ne aggódj amiatt, hogy ellopod más ötletét.

Másrészt, ha a vicces stílus nem a te figyelemfelkeltő eszközöd, ne érezd kényszerítve magad arra, hogy komikus légy – légy önmagad és beszélj szívből.

Törekedj röviden szólni

Amikor a köszöntődet készíted, próbáld azt egyszerűen összeállítani. Ne használj olyan szavakat, amelyeket egyébként nem használnál. Próbálj nem elkalandozni – a köszöntők lehetnek kétsorosak és két perc hosszúságúak. Kerüld el az X-szel minősített anekdotákat, az ostoba vihogásokat és a monoton, csoportos propaganda erőfeszítéseket. Ne feledd, ez a te pillanatod. Tedd feledhetetlenné.

Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj

Amint megírtad a pohárköszöntőt, gyakorolj hangosan felolvasva azt, hogy növeld kényelmességi érzetedet a színpadon. Az esküvő napján, ragadd meg az egyik koszorúslányt és kérd meg, hogy nyújtson egy végső visszajelzést az előadásmódról, a humorról és a kézi gesztusokról. Hálás leszel a próbaelőadás közönségének. Ügyelj arra, hogy írd le az egész beszédet (vagy másold át jegyzetekre) és vidd a puskát magaddal a mikrofonhoz (nem, nem kell memorizáld). Az izgalmak és idegesség elkaphatja még a leghiggadtabb embert is.

Készíts egy ütemtervet

A pohárköszöntő általában akkor történik, amikor mindenki helyet foglal és pezsgőt fogyaszt, de lehetséges, hogy a menyasszony és a vőlegény azt szeretné, hogy egyeztess velük. Ha nincs semmilyen óhajuk, akkor az időzítés rajtad és a vőfélyen áll. Amikor készen vagy, egyszerűen közelítsd meg a mikrofont és álljatok ki, mint pohárköszöntő csapat. A tömeg figyelmét a régimódi módszerrel kell felkelteni (egy eszközzel csörgess meg egy üveget, vagy a zenekar vezetője vagy a DJ közölje a vendégekkel, hogy a pohárköszöntő el fog kezdődni.)

Hagyományosan, a vőfélyt tartják a pohárköszöntő mesternek. Ebből az okból kifolyólag valószínűleg ő fog elsőként köszönteni, bemelegítve a tömeget arra, hogy te következel a rivaldafényben. Persze a koszorúslány együtt veheti át szerepét a vőféllyel, mint társ-pohárköszöntő mester (kétszemélyes előadás) vagy köszöntheti a párt éppen a vőfély után. Láttunk már kettős pohárköszöntőket, amelyek jól beváltak számos formátumban. Te és a vőfély meg szeretnétek határozni ki lesz az első és ki követi a másikat, alapul véve a beszédeitek tartalmát és hangulatát.

Maradj nyugodt, higgadt és összeszedett

Vagy legalább tettesd. Nem számít mi történik, úgyis ideges leszel. Vegyél mély levegőt. Gondolj kellemes dolgokra. Vagy akár fogyassz egy pohár bort, de ne vidd túlzásba. Biztosan el akarod kerülni a részeg koszorúslány közhelyet. Ne feledd, amikor mindennek vége, bátran bulizhatsz. Lassan beszélj és hidd el, senkit nem fog érdekelni, hogy a kezeid remegnek.

Légy kreatív

A pohárköszöntő idejétmúlt? Akkor essenek hanyatt a táncbemutatódtól, az énekszámodtól, vagy az eredeti verstől, amit felolvasol. Köszöntsd őket bármivel, ami kényelmesebb számodra. Igaz, ha valamit nagyon furcsát tervezel, egyeztess előbb a menyasszonnyal.