HOGYAN VÁLASZD KI AZ ESKÜVŐ DÁTUMÁT?

Az eljegyzés után mindenki azt kérdezgeti tőled, hogy mikor lesz az esküvő. Mint a karácsonynak vagy más ünnepeknek is, az esküvőd napjának fontos helye lesz majd a szívedben évről évre.

Az az igazság, hogy amíg nincs kiválasztva az esküvő pontos dátuma, nem érdemes mást szervezgetni. Jól gondold meg, milyen napon és milyen órában szeretnéd kimondani a boldogító igent. Meglátod, hogy ez nem is lesz olyan könnyű döntés, mint gondoltad.

Az első tényező, amit figyelembe kell venned az esküvő napjának meghatározása előtt, az az, hogy mennyi időt vesz igénybe az esküvőre való készülődés. Gondolkodj reálisan, hiszen egy nagy, hagyományos esküvő megszervezése akár egy évig is elhúzódhat. Az esküvőszervező cégek, általában 200 órát kérnek egy szokványos esküvő megszervezésére. Ha ezt a 200 órát elosztod egy évre, lazán, nyugodtan, kapkodás nélkül megszervezheted az esküvőt. Ha azonban a 200 órát három hónapba akarod belesűríteni, valószínűleg sietség, zűrzavar, idegeskedés lesz a vége. Egyébként egy kisebb, visszafogottabb esküvőt 4-6 hónap alatti is meg lehet szervezni.

Mielőtt kiválasztanád a hónapot, gondolkozz el azon, melyik a kedvenc hónapod. Vagy azon, hogy egyáltalán fontos-e számodra az, hogy milyen hónapban mész férjhez? Lehet a karácsonyi időszak mindig különleges volt számodra, ezért álmaid esküvőjét is december elejére képzeled. Egyébként az ünnepekhez (mint például Valentin naphoz, Halloween-hez) kötött esküvőket könnyebb megszervezni, abból a szempontból, hogy a díszítésen már nem kell annyit gondolkodni.

A szakértők szerint a leggyakrabban választott hónapok a június, az augusztus, és a szeptember.

Ha szűkebb a költségvetésed, egy péntek estén vagy egy vasárnap délután is megtarthatjátok az esküvőt. Hiszen általában a szombati napra vonatkozóan lehet legkevésbé alkudni a terem bérletárából, hiszen általában ez a nap a legmozgalmasabb az éttermek, bárok számra. Viszont azt is számításba kell vedd, hogy a távolabbról érkező rokonok, vendégek számára nehezebb lesz részt venni egy pénteki vagy vasárnapi esküvőn.

Ünnepnapon megrendezett esküvő

Választhatsz egy ünnepnapra eső hétvégét is. Egy hosszú hétvégén tartott esküvőnek az az előnye, hogy a távolról utazó vendégek is meg tudnak jelenni, hiszen van egy plusz szabadnapjuk a készülődésre. Viszont ennek hátránya is lehet, mégpedig az, hogy megeshet, hogy némely vendégek már szerveztek programot arra a hétvégére.

Hogy elkerülj minden bonyodalmat, inkább kerüld a nagyobb események dátumát vagy a családi ünnepnapokat. Biztos nem szeretnél azon aggodalmaskodni az esküvőd napján, hogy az egybe esik az unokatestvéred ballagásával. Érdeklődd meg, hogy a kiválasztott dátumra nincsenek-e valamilyen fontos esemény miatt lefoglalva a termek. Ha mindenképpen azon a hétvégén szeretnél férjhez menni, amikor valószínűleg zsúfolva lesznek a szállodák, jóval hamarabb foglald le a szükséges termeket, szobákat.

Ne feledkezz meg az időjárásról sem. Sok menyasszony szabadtéri esküvőt tervez, a januári hidegben, vagy a júniusi 35 fokos kánikulában. Ma is előttem van az a kép, amint augusztusban koszorúslányként állok a menyasszony mellett, a vizes hajam rálapul a homlokomra miközben nagy izzadságcseppek gördülnek le az arcomon. Az az igazság, hogy nem voltam egy szép látvány. Az ország más pontjain pedig a januári esküvőt könnyedén tönkreteheti az utakra lehullott 20 cm-es hó.

A szertartás és a fogadás időpontja is nagyon fontos. Régen az esküvő reggel zajlott, ami után a vendégek közösen megreggeliztek. Az ilyen esküvők már nagyon ritkák. Például a délután 2 óra tökéletesen megfelel, az olyan esküvőkre, ahol csak italt és tortát fogyasztanak a vendégek. Ha azonban délután 4 órakor kezdődik az esküvői szertartás, a vendégek valószínűleg valamilyen tartalmasabb vacsorára számítanak. Egy teljes esküvői menüsor azonban elég költséges lehet, ezért gondold jól meg, hány órára tervezed a ceremóniát.

A fentebb elmondottak után lehet kicsit rád ijesztettünk, és még határozatlanabb vagy mint eddig voltál. De ne ijedj meg, ha felveszed a kapcsolatot a barátokkal, rokonokkal, közösön biztosan találtok egy olyan időpontot, ami mindenkinek megfelel.