ŐSZI ESKÜVŐI ÉTEL ÖTLETEK

Az őszi esküvőknek különlegesen varázslatos hangulata van. A gyönyörű őszi évszak színpompás látványával és a fények különleges hangulatával varázsol el minket és egyedivé teszi ezt a nagyszerű napot.

“A nap magasan jár már, és ragyogásában több volt a fény, mint a meleg. Ez a meleg azonban jóleső volt, mint a simogatás, és hozzátéve az illatokat, hangokat s a folyó beszélgető locsogását, csodálatos őszi délelőtté aranyozta a halászok külső és belső világát. Benne volt ebben az álomra készülő erdő, a párás mező, a magasan szálló ökörnyál, a varjak telt hasú károgása, a friss szántások föld- és kenyérszaga, az erdei avar kesernyés illata, a rőzsefüstkékes selyme, távoli kocsizörgés és hordókongás, benne volt a nyárból jött, de télbe tartó szelíd magyar ősz.”” (Fekete István, Lutra)

Az ősz bőségesen ellát minket termésekkel, amelyeket az esküvői asztalra, menühöz vagy fogadáshoz érdemes választani.

Ízléses tálakat lehet összerakni az évszak gyümölcseiből: piros almából, zöld almából, szőlőkből és diókból, magvakból amelyekhez kis sajtfalatkákkal kiegészítve színpompás kínálót tudunk adni. Nagyon hangulatos vendégváró egy kis tál sült gesztenye egy pohár fűszeres forralt borral. Sokak által nagyon szeretetett a mézes sülttök vagy a frissen sült kenyér és a friss olajos, lekváros mártogatósok.

Őszi leveseknél a krémlevesekre érdemes gondolni a menü összeállításakor. Finom gombakrémleves vagy sütőtökkrémleves , egy jól elkészített igényes hagymaleves a megszokott húsleves helyett is méltó választás az őszi időszakban.

Főételeknél a szilvával töltött vagy narancsos ízek dominálhatnak. Akár egy bacon-ös aszaltszilvás sült csirkemell vagy narancsos kacsacomb az évszakhoz illő köretekkel: sült sárgarépával, rozmaringos sült céklával vagy párolt illatos lilakáposztával. A libából különböző módon elkészített ételek is nagy sikernek örvendhetnek.

A desszerteknél szintén tudunk utalni az őszi hangulatra. Egy rusztikusan tálalt friss gesztenyepüré igazi tejszínhabbal, vagy dióval/lekvárral töltött sült pitékkel, a fahéj egyedig hangulatával és ízével.

Bármilyen menü összeállításánál érdemes figyelembe venni a meghívottak esetleges ételérzékenységét. Ha kisgyermekek is lesznek érdemes a szülőkkel egyeztetni a menü kapcsán.

(képek forrása: pixabay.com)