KI MIT FIZET AZ ESKÜVŐN?

Az esküvői szokások és a hagyományok nagyon sokat változtak az idő folyamán, így az is, hogy ki állja az esküvő anyagi részét. Lássuk mi a jellemző ezen a téren.

Már nem kőbe vésett szabály, hogy kinek kell fizetni a különböző költségeket Valójában már sok esetben a menyasszony és a vőlegény az, aki az összes költséget állja, hiszen már önálló keresettel rendelkező pár.

Nagyon gyakori manapság, hogy a családok általában ha anyagilag tudnak segíteni a párnak akkor a segítség mértéke általában fele-fele vagy amennyi hozzájárulást tudnak adni.

Az alábbiakban azért segítségül felsoroljuk a hagyományos fizetési szokásokat:

● A menyasszony állja általában a vőlegény gyűrűjét, a koszorúslányok egy ebédjét, vagy buliját, az esküvői ajándékot a jövendőbeli férjének és az ajándékokat a koszorúslányoknak.

● A vőlegény fizeti általában a jegygyűrűt és mindenféle házassági és egyéb szükséges hivatalos papírokat, engedélyeket. Szintén ő állja a mézeshetek költségeit, esküvői ajándékot vesz a jövendőbeli feleségének és fizeti a szállást, utazást és egyéb költségeket a kísérőinek.

● A koszorúslányok fizetik a lánybúcsút, a saját alkalmi ruhájukat és a kiegészítőket.

● A vőfélyek fizetik a legénybúcsút és a saját esküvői öltözetüket.

● Általában a vőlegény szülei fizetik a próbavacsorát, vagy/és a másnapi esküvői villásreggelit. Természetesen nagylelkű ajándékot is adhatnak a párnak.

● A menyasszony szülei fizetnek minden mást. Ez a hagyomány. Fizetik az egész fogadást, zenével, virágokkal, a helyiség bérlésével, étkeztetéssel és egyéb költségekkel együtt. Ők fizetik a lányuk menyasszonyi ruháját is és természetesen ők is adnak értékes ajándékot a párnak.

Mint említettük, nincsenek szabályok csak általános irányelvek és ezek a hagyományok már nagyon változóban vannak, sok esetben az élet meghaladta ezeket és nem tarthatók. Mindenkinek a saját személyes pénzügyi helyzete diktálja, hogy milyen legyen a fogadás és a családban dől majd el, hogy ki milyen költséget vállal fel.