HOGYAN VÁLASSZUNK FOTÓST ESKÜVŐNKRE?

A nap, amikor mindennek tökéletesnek kell lennie. Hibátlan zenekar, dekoráció, frizura, smink, szervezés és persze jó esküvői fotós is kell. Fontos, hogy megtaláljuk azt a profi fényképészt, aki a legjobbat hozza ki belőlünk, de valóban olyan egyszerű feladat ez?

Sokak számára nem okoz problémát, mivel egyszerűen „szereti őket a kamera” és profi módjára pózolnak a fényképész és a videós előtt is. Mégis talán ők vannak kevesebben és többségben azok vagyunk, akik legtöbbször elégedetlenek vagyunk képeinkkel. Görcsölünk miután villant a vaku és szinte rögtön vissza akarjuk nézni az elkészült fotót. Ráadásul a választást befolyásolja a saját ízlésünk, értékrendünk, az eddigi tapasztaltunk (hogy kikről és milyen fotókat nézegetünk, látunk).

Jobb esetben heteket, de más esetben hónapokat szánunk arra, hogy megtaláljuk a tökéletes fotóst, aki az elvárásainknak megfelelő. Ennek a döntésnek a súlyát az is adja, hogy ezek képek, videók fognak megmaradni a későbbi időkre is „örök emléknek”.

Íme, néhány tanács, hogy találd meg azt a fotóst, aki a legjobbat hozza ki belőled:

Nincs elég korán…
Nincs elég korán, ahhoz, hogy lefoglald a legjobb fényképészt. Ugyanis a profi fotósok általában jó előre be vannak táblázva. Tehát teendőid listájára érdemes jó előre rögzíteni: „Feltérképezni a fotósokat!”

„Kutatómunka”
Bár elsőre kissé bonyolultnak tűnik ez a pont, de nem kell tőle tartani. Mindössze arról van szó, hogy első lépésként kezdjünk el böngészni az interneten. Keressünk rá esküvői fotókra, nézzük meg és listázzuk azokat a stílusokat amely tetszenek vagy biztosan nem tetszenek a felhozatalból és keressünk rá, nézzük meg a fotósok honlapjait, referencia képeit. A „kutatómunka” során érdemes feljegyeznünk egy listát a potenciális fényképészekről, majd leszűkíteni a lehetséges jelölteteket 5-10 főre. Itt szempont lehet az, hogy melyik fotósnak milyen a hozzáállása, van olyan aki nem irányít, nem szól bele az eseményekbe hanem mindenről nagyon jó képi anyagot rögzít és van olyan aki bizonyos helyzetekben szól, hogy mit vagy milyen beállást érdemes kialakítani, hogy jó képek készüljenek.

Kapcsolatfelvétel
Ha sikerült kitalálnunk, hogy kire lennénk kíváncsiak, kezdjük el vagy e-mailen, de szerencsésebb telefonon felvenni a kapcsolatot a fotóssal. A legelső kritérium az maga az időpont, hogy egyáltalán van-e kapacitása arra az esküvőtök napjára, a második maga az ajánlat, hogy milyen csomagokból és milyen áron lehet választani, az ár, a referenciák. Fontos, arról meggyőződni, hogy megfelelő eszközökkel és olyan biztos szolgáltatást kínál ami garantálja azt, hogy a fotózás rendben fog lezajlani.

Döntés és Kapcsolattartás
Ha nem vagyunk határozottak a döntést illetően érdemes akár egy páros próbafotózást rendelni. Ezt követően pedig már az eredmény magáért beszél. Ezután természetesen minél előbb fixáljuk az időpontot és tartsuk a kapcsolatot a fotóssal. Fontos, hogy kialakuljon a jó kapcsolat, amikor a kamera előtt (és a fotós előtt) természetesen tudtok viselkedni, nem mesterkélt vagy feszélyező a hangulat.

Ismerkedés
Mint az élet minden területén itt is fontos a szimpátia. Ne válasszunk olyan fotóst, akivel nem jövünk ki jól! Érezzük, hogy bármilyen aggodalmunkat elmondhatjuk a fényképésznek, sőt akár saját ötletekkel is elő állhatunk. Fontos, hogy ha van olyan képtípus, amit nem szeretnénk viszont látni a családi albumban, akkor arra hívjuk fel a figyelmüket. Fontos, lépés mert ez határozza meg, hogy a kamera előtt mennyire tudunk oldottak lenni amilyennek szeretnénk magunkat mutatni.

Fogadjuk meg a szakértő tanácsát!
Bár a mi „nagy napunkról” van szó, de ne felejtsük, el csak laikusok vagyunk a szakmában. Érdemes átgondolni a profi minden tanácsát és ötletét, hiszen tanulhatunk belőle.

Az esküvő napján
Ne nézzünk folyton a kamerába és ne akarjunk állandóan pózolni. Valószínű az alapos és körültekintő munka után megtaláltuk a hozzánk illő fényképészt, aki tudja a dolgát.

Az ajánlatkéréshez fontos lehet:

  • referencia, árak, szerződés minta
  • hány darab fotó készül el, mennyi és milyen utómunkával (milyen csomagokat kínál)
  • milyen végeredményt kaptok (fotókönyv, pendrive, egyéb)
  • egyéni pillanatok és csoportképek rögzítése (mi az ami biztosan kell nektek)
  • milyen időtartamban lesz jelen a fotós (csak a szertartáson, már előtte is, a vacsorán, a partin is)
  • összesen hány ember fog dolgozni és mi az ami a munkájukhoz biztosan kell