ALACSONY KÖLTSÉGVETÉSŰ ÖTLETEK AZ ESKÜVŐI FOGADÁSRA
Sok ember nem engedheti meg magának, hogy egy esküvőn vagy bármilyen más eseményen négyfogásos ételt, vagy svédasztalt biztosítson. Az esetek többségében az esküvőn az ételek és az italok jelentik a legnagyobb kiadásokat.
Nagy szerepet játszik az esküvői menü meghatározásában, hogy a nap melyik időpontjában tartod a fogadást. A vendégek is az időponttól függően várják el a feltálalt étel típusát.
Általános étkezési időpontok
Reggeli 9.00-11.00 óra között
Villásreggeli 11.00-14.00 óra között
Ebéd 12.00-15.30 óra között
Uzsonna 14.00-16.00 óra között
Vacsora 17.00-20.00 óra között
Koktélfalatkák 20.00-késő estig
Desszert 21.00-22.30 óra között
Ha nem engedhetsz meg egy költséges eseményt, íme néhány tipp kevésbé költséges menüsor biztosításához. Azonban soha ne felejtsd el egy esküvőn a vendégeket itallal és tortával megkínálni. Még a legegyszerűbb ételek is különlegesnek tűnhetnek, ha megfelelő módon vannak tálalva. Az évszak is egy rendkívül fontos szerepet játszik az esemény megtervezésében. A svédasztal sokkal olcsóbb, mint az ültetett fogadás, hiszen ebben az esetben pincérre sincs szükséged.
Teadélután
Egy ilyen fajta fogadás egyáltalán nem költséges. Délután 2 és 4 között tarthatod. A kávé és a tea mellé szendvicseket szolgálj fel. Ne feledd az esküvői meghívóra is ráírni, hogy a ceremóniát „teadélután” követi.
Salátabár
Ez a fajta fogadás tökéletesen illik egy késő reggel szervezett ceremónia befejezéseként, és sokkal olcsóbb, mint egy ültetett fogadás vagy egy büfé. Többfajta salátát kínálhatsz: tészta-, krumpli-, rizs-, káposzta-, kínai-, gyümölcs- vagy zöldsalátát. Mindehhez szolgálj öntetet, gyümölcsöt és kenyeret. Ebben az esetben se felejtsd el a meghívóra ráírni, hogy a ceremóniát „salátabár” követi.
„Hideg falatkák” típusú fogadás
Ezt a típusú fogadást általában 11-17 óra között szervezik. Kínálj tálcás, könnyű ételeket, pirított kenyeret, kis falatkákat, szószokat, gyümölcsöt és zöldséget, sajtféléket, kekszet. Az esküvői meghívóra írd rá, hogy „hideg falatkák fogadás” követi a szertartást.
Ha különlegesebb étellel akarod várni a vendégsereget, például sajtot vagy hústálcát, rákot és osztrigát, tojástekercset, felvágottat akarsz felszolgálni, a meghívóra írd „koktélfalatkák a ceremónia után”.
Koktélfogadás
Ez a típus nagyon hasonlít az imént említett esküvői fogadáshoz a menü szempontjából, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben alkoholos és nem alkoholos koktélokat is kínálunk. A meghívóra ne felejtsd el ráírni, hogy „koktélfogadás”.
Állófogadás desszerttel vagy desszert parti
Legjobb délután egy és négy óra között tartani, vagy egy esti esküvő után. Gazdag választékban desszerteket szolgálunk fel, például süteményeket, lepényt, fánkot, palacsintát, kekszféléket, jégkrémet, édességeket. Italnak teát, kávét és üdítőt kínálunk. A meghívóra írd rá, hogy „Állófogadás desszerttel”.
Állófogadás süteménnyel és punccsal
Ha az időpont nem esik egybe az ebéd időpontjával, a vendégek annyi tortát ehetnek, amennyit csak akarnak. Egy egyszerű, de elegáns fogadást szervezhetsz torta és puncs felszolgálásával délelőtti órákban vagy késő délután, esetleg este. A menü édességet, süteményt vagy mogyorót is tartalmazhat. Ne felejtsd el az esküvői meghívóra feltüntetni, hogy milyen típusú fogadásra számítsanak a vendégek.
Más megfontolandó költségek
Az esküvői fogadás helyszínén vannak-e székek és asztalok, vagy külön kell bérelned ezeket? Lehet ki kell bérelj egy sátrat, asztalterítőket vagy étkezőkészletet. Sok pénzt spórolhatsz meg, ha egyszer használatos tányérok és evőeszközök mellett döntesz, nem pedig drága porcelán készlet és ezüst evőeszközök mellett.
Pincérek / Az esemény időtartama
Mennyit fog tartani az esemény? Ha hosszabb lesz, mint tervezed, lehet, hogy többet kell fizetned. Milyen időtartamra bérelted ki a helyiséget? A mulatság vége után maradnak-e a pincérek asztalt rámolni és a takarítás is benne van-e a végösszegben? Kérd meg az esküvőszervező céget, hogy kezdjék el a takarítást, amíg még a vendégek is jelen vannak, de ezt természetesen csak olyan helyeken tegyék, ahol azt a vendégek nem észlelhetik. Ha nem engedhetsz meg magadnak pincéreket, válaszd a svédasztalt, esetleg kérd meg a barátaidat, hogy segítsenek a felszolgálásban.