AZ ESKÜVŐI TORTA FELVÁGÁSA

Az esküvői torta felvágása egy régi szokás mely a vőlegény és a menyasszony közös feladata, bizonyítva ezzel azon fogadalmukat, hogy támogatják és segítik egymást.

A felvágási ceremónia

A torta felvágása az esküvői fogadás egyik várva várt pillanata. Ez az ifjú pár első kenyértörését szimbolizálja, és ugyanakkor bizonyítja, hogy támogatni és táplálni fogják egymást.

A fogadás stílusától függően az esküvői torta felvágása történhet korábban vagy az est végén. Ha a fogadás egyszerű, svédasztal típusú, akkor a pár felvághatja a tortát korán, a vendégek fogadása után, így az esküvői torta a menü része lesz és lehet fogyasztani a többi ennivalóval egy időben. Amennyiben a fogadás egy többfogásos vacsora, a torta nem lesz felvágva egészen addig, amíg minden fogást fel nem tálaltak és az ifjú pár el nem táncolta első táncát. Ezt a pillanatot jelezheti a DJ egy bejelentéssel vagy újra berakhatja az első tánc zenéjét bátorítva a vendégeket, hogy gyűljenek a torta köré képeket készíteni.

A torta felvágása egy trükkös dolog. Mint ahogy minden esküvői torta egyedi, ugyanúgy az első szelet felvágása is mindig különbözik. A következőkben fel fogunk sorolni néhány tanácsot arra vonatkozólag, hogy mit tegyél és mit ne a házaséleted első tortavágásakor.

Ajánlott, hogy:

Hallgass a fotósra: A menyasszonyi torta felvágása egy fotogén pillanat és a fényképészed meg fogja mondani melyik emeletet vágjátok fel, hogy a képen a lehető legjobban nézzetek ki. A komplex díszítés miatt az alsó emelet lehet nem a legpraktikusabb választás, a felső pedig lehet túl magasan van a szeleteléshez.

Állj meg: A meghívottak biztosan szeretnének képeket készíteni az első szeletről és a körültekintő párok ezt figyelembe veszik és hagynak nekik időt erre.

Dolgozzatok össze: A menyasszony fogja a kést, a vőlegény pedig az ő kezét miközben az első szelet tortát vágják. Ez a házas életben való együttműködést jelképezi. Megesik, hogy a menyasszonyi torta díszítése miatt a pár mindkét kezét kell használja a felvágásban.

● Használj felszolgáló szettet: A dekoratív felszolgáló szett késből és kiszedő kanálból áll. Ha a párnak nincs ilyen, kölcsön kérhet egyet a cukrásztól vagy az ételkihordó cégtől. Egy katonai vagy reneszánsz esküvőn lehet használni kardot kés helyett.

● Adjatok egymásnak enni: az hogy egymásnak adtok enni az első szelet tortából  jelképezi azt, hogy egymást táplálni fogjátok házasságotok alatt.

● Vágjatok szeleteket a családtagoknak: egy hivatalosabb esküvőn a hosszabb tortavágás érdekében a fiatal pár szeletelhet a tortából a tisztelt családtagoknak. Ez jelképezi a két család kapcsolódását és egy édes módja annak, hogy a két család iránti tiszteletet megmutassátok.

Hogyan vágd fel az esküvői tortát a felszolgáláshoz

Mint ahogyan a fiatal pár jó ha tudja hogyan kell az első szeletet vágni a tortából, az is hasznos lehet  ha tudják hogyan vágjanak fel egy nagy tortát a felszolgáláshoz. Sok cég plusz pénzt kér a torta felvágásáért és kiosztásáért és egy 300 vendégből álló esküvőn ez érezhetően növeli a költségeket.

Általában egy esküvői torta szelet körülbelül 2,5 cm széles és 5 cm hosszú, ez az a mérték, amit ilyen alkalmakra a cukrász az elkészítésnél figyelembe vesz. A pár dönthet nagyobb szeleteknél, de figyelembe kell venniük a pluszköltségeket, amivel egy óriási torta járhat.

Mivel egy ilyen gyönyörű torta szeletelés közben szétmorzsolódhat, a szeletelés általában nem a vendégek szeme láttára történik. A szép szeletek elérése érdekében a kést minden szelet előtt le kell tisztítani, a felszolgáláshoz pedig desszert tányérokat használnak.

Az esküvői torta felvágása egy közismert esküvői szokás. Ha tudod, hogy kell helyesen felvágni, ezen pillanatokról szép fotók és emlékek maradnak.